open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo civilnih poslova
Za koje mjere protiv COVID-19 BiH sada izdvaja 1,7 miliona KM?
Ministarstvo civilnih poslova BiH pripremilo je prijedlog odluke kojom se produžava višegodišnji projekat u vezi s nabavkom "zdravstvenih protivmjera" protiv COVID-19 za period 2023-2025. godina.
16.06.2023. u 18:30
get url
text

VEZANI TEKST - Vakcine smo platili, a nismo ih dobili: Kad će COVAX mehanizam vratiti BiH blizu devet i po miliona KM?

Radi se o oko 1,77 miliona KM osiguranih u budžetu za 2020. godinu, a taj višegodišnji projekat se zove "Finansiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv COVID-19".

Sredstva su, kako piše u predloženoj odluci, namijenjena za plaćanje troškova koji će nastati tokom ove, iduće i 2025. godine "u sklopu ispunjavanja obaveza iz Ugovora o nabavki vakcina sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) protiv oboljenja COVID-19 putem mehanizma COVAX i specifičnih Ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA), kao i drugih budućih ugovornih aranžmana u pogledu pribavljanja zdravstvenih protivmjera protiv COVID-19, a koje se odnose na isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina i zdravstvenih protivmjera, odnosno plaćanje troškova organizacije, transporta, inspekcije, instalacije, kalibracije, osiguranja i drugih troškova u zemlji proizvođača, rezerve za nepredviđene situacije, naknade UNICEF-u za pružene usluge, kao i za plaćanje troškova skladištenja, špedicije, osiguranja, transporta i troškova za osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini".

Imajući u vidu činjenicu da BiH i dalje čeka vakcine koje su plaćene preko COVAX mehanizma, odnosno da nismo dobili sve ono šta smo platili, zanimalo nas je šta konkretno BiH treba platiti sa ovih 1,7 miliona KM.

Međutim, odgovor iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine nismo dobili, a čekamo ga od ponedjeljka.

Treba napomenuti da je početkom prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da pandemija COVID-19 više nije globalna vanredna zdravstvena opasnost. Shodno tome proglašen je prestanak epidemije zarazne bolesti COVID-19 i u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.