open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar Kamičani
Za kolektivnu dženazu u Prijedoru spremni posmrtni ostaci šest žrtava
Za kolektivnu dženazu koja će se u ponedjeljak klanjati na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, spremni su posmrtni ostaci šest žrtava iz Prijedora i Kozarca, kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.
17.07.2020. u 16:00
get url
text

- Njih pet je pronađeno u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva je pronađena na lokalitetu Jablanica – Prosara, područje koje pripada općini Bosanska Gradiška. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Nihad Memić. On je imao 19 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Korićanske stijene 2017. godine - navela je Fazlić.

Ove godine u Prijedoru će biti ukopana i braća Fazlić, Mirsad (29) i Jasim (42). Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su također prilikom ekshumacije na Korićanskim stijenama 2017. godine. Četrdesetdvogodišnji Jasim Fazlić je ujedno i najstarija žrtva koja će se ukopati ove godine.

Žrtve koje će se ukopati nakon kolektivne dženaze su: Rifet (Huseina) Hirkić (1960.), Jasim (Ismeta) Fazlić (1950.), Mirsad (Ismeta) Fazlić (1963.), Enes (Idriza) Denić (1965.), Esad (Šaćira) Garibović (1967.) i Nihad (Sulejmana) Memić (1973.).

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 opština i tri države.

Vjerski program povodom dženaze će početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjana nakon podne-namaza na istom mjestu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.