open-navfaktor-logo
search
Vruć krompir
Za ministricu Husić-Mehmedović u Vladi KS još nisu našli zamjenu, ništa prije septembra
Više od mjesec dana je prošlo od kako je Melika Husić-Mehmedović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo podnijela ostavku.
20.08.2021. u 11:41
get url
text

Još uvijek "Trojka" nije dala prijedlog za novog ministra ili ministricu, a s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora i da će naredno zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo biti tek u septembru, do imenovanja novog ministra prije septembra neće ni doći.

Zastupnik Damir Marjanović kao dio većine je predložio ministricu Meliku Husić-Mehmedović za ministricu obrazovanja, nauke i mladih KS za Faktor je na pitanje šta se čeka sa imenovanjem njene zamjene kazao:

- Očekujem da će ostavka profesorice Husić Mehmedović na septembarskom zasjedanju Skupštine i zvanično biti prihvaćena. Isto tako očekujem da će do tada biti i zvaničnih prijedloga kandidatkinja i kandidata za ovu poziciju.

VEZANI TEKST - Upražnjena pozicija ministra visokog obrazovanja KS: Niko neće "vruć krompir", hoće li se vratiti Krivić?

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS navodi kako je riječ o "vrućoj stolici" i da se problem javio prilikom predlaganja novog zakona o visokom obrazovanju, te da se zbog izostanka podrške vladajuće većine ministrica Husić-Mehmedović odlučila na ostavku.

- Niko ne smije uzeti taj vrući krompir, jer nema podrške. Ko god bude imenovan to će biti samo tehnički jer je do izbora ostalo nešto više od godinu dana - kaže Sivro.

Ranije je Faktor pisao kako se nezvanično spominjalo da bi na ovu poziciju mogao doći bivši ministar obrazovanja KS Anis Krivić što je on negirao i nazvao spekulacijama.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je prije nekoliko dana na upit Faktora kada će doći do imenovanja novog ministra kazao da nemaju još uvijek kandidatkinju za ovu poziciju.

- Ministrica je na godišnjem. Nemam još kandidata. Ne mogu predvidjeti kada će doći do imenovanaj - kazao je tada Forto za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.