open-navfaktor-logo
search
U toku dogovor
Za Mostar na stolu novi prijedlog: Gradonačelnik po principu rotacije?
Kompromisno rješenje za izbor gradonačelnika Mostara koje bi moglo zadovoljiti sve parlamentarne stranke u Gradskom vijeću nešto je o čemu se pregovara od jutros, saznaje Faktor.
12.02.2021. u 11:51
get url
text

Umjesto izbora Zlatko Guzin ili Mario Kordić, moglo bi se ići na princip rotiranja više kandidata na poziciji gradonačelnika Mostara tokom jednog mandata. Ova informacija potvrđena je Faktoru iz više izvora. 

To bi značilo da BH blok, odnosno SDP i Naša stranka, Koalicija za Mostar, ali i HDZ, imaju svoga gradonačelnika po 16 mjeseci ili da se rotiraju na toj poziciji u nekom drugom vremenskom periodu. 

Kako saznajemo, razgovori o tome vode se od jutros među strankama Koalicije za Mostar, prvenstveno SDA i BH bloka, a takvo rješenje je ponuđeno ili bi uskoro trebalo biti ponuđeno i HDZ-u. 

U slučaju da HDZ ne pristane na takvu vrstu dogovora, navodno postoji spremnost da probosanske stranke - SDA i drugi njihovi partneri u Koaliciji za Mostar te SDP i Naša stranka međusobno dogovore rotaciju svojih kandidata na gradonačelničkoj funkciji.

Na koji način bi tačno trebalo sve funkcionirati, to nije još poznato, ali će više detalja vjerovatno biti saopćeno prije sjednice Gradskog vijeća koja je u 15.30 sati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.