open-navfaktor-logo
search
Dobro plaćeni
Za naknade u Upravnom i Nadzornom odboru Zavoda PIO izdvojeno više od 214 hiljada KM za godinu dana
Javna je tajna kako naknade u upravnim i nadzornim odborima u federalnim ustanovama, preduzećima, nisu zanemarive. 
08.08.2023. u 07:44
get url
text

Isplaćuju se po sjednici, ali u dosta slučajeva i mjesečno, bilo sjednica ili ne.

Prema Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za naknade u Upravnom odboru Zavoda PIO u prošloj godini izdvojene su 153.423 KM, a u Nadzornom odboru 60.985 KM.

Inače, upravni odbor se bira na četiri a nadzorni na dvije godine.

U Federalnom zavodu PIO smo zatražili informacije koliko iznose naknade u ova dva odbora na mjesečno nivou.

- Pravo na naknadu i visina naknade predsjedavajućih i članova Upravnog i Nadzornog odbora Federalnog zavoda PIO regulirana je članom 7. Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja u institucijama Federacije BiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Navedeni član kaže da naknada predsjedavajućih upravnog/nadzorno odbora može biti utvrđena najviše do dvije prosječne neto plaće u Federaciji.

Naknada u Zavodu znatno je manja od najviše zakonom dopuštene. Naknada članovima upravnog i nadzornog odbora određena je u visini od 80 posto iznos koji je određena za predsjedavajućeg.

Upravni odbor, u pravilu, održi više od jedne sjednice mjesečno, dok je Poslovnikom o radu Nadzornog odbora određeno da se sjednica održava, u pravilu, jednom mjesečno. Za mjesec kad se ne održi sjednica Nadzornog odbora, ne isplaćuje se naknada - odgovorio nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Dakle, u Federaciji BiH prosječna plaća u netu trenutno iznosi 1.277 KM a prema Zakonu o plaćama maksimalna naknada predsjednicima odbora bi iznosila, kada bi je isplaćivali, 2.554 KM.

- Naknada je manja za predsjednike od tog maksimalnog iznosa i ona iznosi mislim oko 1.800 KM ili 1.900 KM. Što se tiče članova, ta naknada je oko 1.400 KM, s tim da nije isključeno da je posljednja isplaćena bila možda malo više - kazuje sagovornik Faktora koji je bio član Nadzornog odbora Zavoda PIO FBiH.

U revizorskom izvještaju stoji da je tokom 2022. godine predsjedniku i članovima Upravnog odbora obračunata i isplaćivana naknada u visini 1,6 prosječne neto plate isplaćene u FBiH u prethodna tri mjeseca, prema posljednjem objavljenom statističkom podatku i članovima u visini 80 posto iznosa naknade predsjednika.

Dakle, trenutno 1,6 prosječne plaće u FBiH iznosi 2.043 KM, a 80 posto od tog iznosa je 1.634 KM.

Predsjednik Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je Eugen Ćubela a članovi su Sabahudin Ibrahimagić, Edis Ramović, Slavko Vukić, Danijel Mucić, Derviš Delić, Merima Hajdarević, Muhamed Ramović i Redžo Mehić.

Predsjednik Nadornog odbora je Mario Nenadić a članovi su Anita Paurić i Izmir Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.