open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme u Visokom
Za nekoliko minuta uništeni zasadi, ministar i gradonačelnik obećali pomoć
Nevrijeme sa olujnim vjetrom i gradom napravilo je ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u mjestu Donje Moštre kod Visokog. Tek treba da se utvrdi koliko plastenika je oštećeno, kao i zasada različitog povrća koje je stradalo na otvorenom prostoru, saopćeno je iz Press službe Zeničko-dobojskog kantona.
19.08.2023. u 14:56
get url
text
Šteta u Visoko
Šteta u Visoko

- Nakon što utvrdimo razmjere štete, resorno ministarstvo će osigurati dio sredstava za poljoprivrednike koji su pretrpjeli gubitke. U Donjem Moštru je nukleus plasteničke i povrtlarske proizvodnje i nevrijeme je jučer zahvatilo upravo taj dio - kazao je Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

On je sa gradonačelnikom Visokog, Mirzom Granićem obišao poljoprivrednike koji su pretrpjeli najviše štete. Samo kod Hamde Frljka za nekoliko minuta uništeno je više od dvije tone paprike koja je pristigla za branje, a kod Hamde Neimarlije koji svoju robu prodaje na zeničkoj tržnici, uništeni su kompletni zasadi kupusa, paprike, karfiola, blitve i drugih poljoprivrednih kultura.

- Već smo poduzeli određene korake da saniramo štetu koja je sinoć nastala. Građane pozivamo da prijave gubitke, nakon čega će komisija utvrditi u kojem obimu je ova elementarna nepogoda pogodila proizvođače, a nakon toga u saradnji sa kantonom da nadoknadimo štetu - rekao je Granić.

Vladimir Ferzanović, predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje, kazao je da će biti teško nadoknaditi svu štetu, alio da se nadaju da će biti konkretne pomoći, a ne kao prije tri godine kada od Vlade ZDK nismo dobili ništa.

Grad pogodio Donje Moštre

Grad padao u Visokom (FOTO: Čitatelj)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.