open-navfaktor-logo
search
Povećana izdvajanja
Za pelene će se u Kantonu Sarajevo godišnje trošiti oko 1,65 miliona KM
Osiguranik ne smije biti oštećen jer ZZOKS osigurava pelene za osiguranika na osnovu važeće Uredbe o obimu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka i osnovnog zdravstvenog osiguranja
13.11.2019. u 18:41
get url
text

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo na sjednici, održanoj  dana 30.10.2019. godine, donio Odluku o izmjeni Odluke o visini učešća Zavoda u cijeni medicinskih sredstava, a kojom je povećana visina učešća Zavoda za pelene.

Nakon sedam dana stigao je odgovor Zavoda zdravstvenog osiguranja za koliko se povećava ućešće Zavoda u cijeni za nabavku pelena koji objavljujemo u cijelosti:

Učešće Zavoda u cijeni pelena se povećalo od 28 posto (dječije) do 83 posto (XL pelene) zavisno od veličine pelene.

Odobreni broj i veličina pelena/higijenskih uložaka navedena na Zp6.1 (potvrda o ortopedskom pomagalu) ovjerena od ZZOKS podrazumijeva da se ta količina i veličina pelena/higijenskih uložaka treba isporučiti osiguraniku, a što je u skladu sa potpisanim ugovorima sa ortopedskim kućama.

Osiguranik ne smije biti oštećen jer ZZOKS osigurava pelene za osiguranika na osnovu važeće Uredbe o obimu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka i osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Godišnji trošak za pelene je do sada iznosio oko jedan milion maraka. Sa novim cijenama, a pod uvjetom iste potrošnje, predviđa se da će godišnji troškovi biti veći za oko 65 posto, što znači da će godišnji troškovi za nabavku pelene iznositi 1,65 miliona maraka.

Zavod plaća učešće osiguranicima koji ispunjavaju uvjete propisane Uredbom i ne može kontrolisati na koji način ih osiguranici koriste.

Do 2014. godine, isporuka pelena se vršila putem apoteke Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a na osnovu provedenog tendera. Stupanjem na snagu Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o obimu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagla, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka izdavanje medicinskog sredstva osiguranicima se obavlja u ugovornim apotekama i specijalizovanim trgovinama za promet medicinskih sredstava na malo sa područja Kantona Sarajevo, koja posjeduju odobrenja za rad izdato od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, navodi se u odgovoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. 

Sa kakvim se sve problemima susreću pacijenti i njihove porodice prilikom nabavke pelena, možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.