open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Za period 2024-2026: U TK planirane javne investicije vrijednosti oko 433 miliona KM
Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Program javnih investicija 2024-2026. koji se sastoji od pregleda ukupnih ulaganja u kandidovane projekte i pregleda ulaganja u projekte u implementaciji po sektorima i po lokacijama, a pripremljen je na osnovu podataka o projektima koji su Ministarstvu privrede dostavila ministarstva i gradovi i općine u Tuzlanskom kantonu.
31.10.2023. u 13:54
get url
text
Vlada Tuzlanskog kantona
Vlada Tuzlanskog kantona

Ukupna planirana vrijednost svih projekata iznosi 433.121.899 KM, od čega se 143.151.654 KM odnosi na 95 kandidovanih projekata i 289.970.245 KM na 45 projekta u implementaciji.

U Program su uključena ukupno 73 projekta (12 projekata u implementaciji i 61 kandidovani projekat koje su kandidovale nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu), u skladu sa Zakonom o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u TK, a što je za 42 projekta više u odnosu na Program javnih investicija Tuzlanskog kantona 2023-2025.

Kantonalna ministarstva predložila su 34 projekta (10 u implementaciji i 24 kandidovana), a gradovi i općine 106 projekata (35 u implementaciji i 71 kandidovani).

Planirano je da će u periodu 2024-2026. za realizaciju projekata biti utrošeno ukupno 156.500.391 KM, što je za 56,4 miliona KM više u odnosu na prethodni planski period. Od tog iznosa, za projekte u implementaciji planiran je iznos od 92.457.339 KM, što je za 15,3 miliona KM više u odnosu na prethodni planski period, dok je za kandidovane projekte planirano 64.043.052 KM, što je za 41,1 milion KM više u odnosu na period 2023-2025. 

Također, Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o radu Komisije za izradu programa javnih investicija Tuzlanskog kantona za period mart 2023-septembar 2023. 

Vlada je danas privrednom društvu TBG BH d.o.o. Kakanj dodijelila koncesiju za korištenje vode iz bunara izgrađenog u krugu betonare u naselju Bistarac Donji, općina Lukavac. Koncesija je dodijeljena na period od 10 godina, te su utvrđeni iznosi jednokratne i tekuće koncesione naknade.

Vlada se upoznala sa Informacijom o nepokretnoj imovini budžetskih korisnika. Vlada je imenovala radnu grupu sa zadatkom da analiziraju stanje kantonalne imovine i imovine kantonalnih organa i institucija, te da Vladi dostave prijedlog mjera i aktivnosti neophodnih za uspostavljenje odgovarajuće organizacione jedinice ili kancelarije za obavljanje stručnog dijela poslova imovinsko-pravne prirode za potrebe kantonalnih organa i institucija.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila tekst kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona, koji će se zaključiti između Vlade Tuzlanskog kantona i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona, te ovlastila ministricu zdravstva Dušanku Bećirović da, u ime Vlade TK, sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona, potpiše Kolektivni ugovor.

Vlada je danas prihvatila Program mjera za otklanjanje uočenih nedostataka i nepravilnosti navedenih u izvještaju o finansijskoj reviziji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Imajući u vidu specifičnosti škola, te različite potrebe i pojedinačne specifičnosti škola u smislu potreba za fizičkom i tehničkom zaštitom, Vlada je danas imenovala radno tijelo čiji je zadatak da sačini analizu potreba za fizičkom zaštitom u školama koje su obuhvaćene Uredbom o osiguranju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama TK te, u slučaju potrebe za efikasnijim načinom uređenja fizičke zaštite u objektima škola, predloži Vladi TK novi model za realizaciju fizičke zaštite u školama, saopćeno je iz Vlade TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.