open-navfaktor-logo
search
Prijedlog budžeta
Za plaće i naknade 8.441 zaposlenog u institucijama FBiH predviđeno 268,8 miliona KM, za 31,4 miliona više nego lani
Računajući dogovoreno povećanje plaća uposlenima u federalnim ustanovama i institucijama za 11,2 posto u budžetu Federacije BiH za ovu godinu na ime plaća i naknada 8.441 zaposlenog planirano je 268,8 miliona KM, a što je za 31,4 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu ili 13 posto.
12.01.2023. u 07:50
get url
text

Naime, osnovica za obračun plaća povećana je sa 346,5 KM na 385 KM.

- Jedan od razloga povećanja novca za ove namjene je planiranje sredstava za bruto plaće i naknade plaća za novozaposlene u okviru kojih su i nova radna mjesta koja se odnose na interne revizore u cilju uspostavljanja jedinica za internu reviziju kod pojedinih budžetskih korisnika, prijem 50 sudskih policajaca, povećanju 22 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine inicirano Odlukom visokog predstavnika o povećanju broja delegata - navodi se u Prijedlogu budžeta Vlade Federacije BiH i dodaje:

- Također, ističemo da su planirana i sredstva za ispunjenje zakonske obaveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ukoliko nemaju zasnovan radni odnos. Sredstva za izmirenje poreza i doprinosa iz sudskih presuda, izdatke za izvršenje sudskih presuda i rješenja o izvršenju, kao i izdaci za izmirenje sudskih presuda i rješenja o izvršenju na ime vansudske nagodbe planirana su u iznosu od 0,2 miliona KM.

Budžetom za ovu godinu Federalna vlada je planirala i više novca za službena putovanja.

- Putni troškovi planirani su u iznosu 3.000.000 KM, odnosno veći su za 0,2 miliona KM ili šest posto u odnosu na iznos planiran budžetom Federacije BiH za 2022. godinu. Blagi rast novca na ovoj poziciji se najvećim dijelom odnosi na ukidanje ograničavanja službenih putovanja zbog pojave virusa COVID-19 - obrazloženo je iz Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.