open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Za podršku raseljenih i povratnika 48,5 miliona KM
Jedan od programa se odnosi na sanaciju, obnovu, izgradnju i opremanje objekata sakralne, obrazovne, sportske i kulturne namjene, ali i putne, vodovodne, elektroenergetske i kanalizacione infrastrukture.
AUTOR: Faktor
08.04.2024. u 15:40
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Mostaru na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica donijela četiri odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 45.830.917 KM.
Prvi Program utroška sredstava, u okviru tekućih transfera pojedinicima, iznosi 25.830.917 KM, a namijenjen je za raseljene i povratnike. Obuhvata programe rekonstrukcije i obnovu stambenih objekata, stambeno zbrinjavanje mladih povratničkih i porodica iz iseljeništva, te sanaciju stambenih objekata usljed elementarnih nepogoda.
Također, ovaj program se odnosi i na sanaciju, obnovu, izgradnju i opremanje objekata sakralne, obrazovne, sportske i kulturne namjene, ali i putne, vodovodne, elektroenergetske i kanalizacione infrastrukture, te drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu. Uključuje i pomoć za zapošljavanje povratnika kroz osnivanje i razvoj preduzeća i obrta, te podršku razvoju poljoprivrede.
Predviđa podršku i za humanitarne, zdravstvene, obrazovne, kulturne i sportske programe, te finansijsku pomoć učenicima i studentima, kao i između ostalog, podršku porodiljama i mladim povratnicima, te penzionerima. Također, obuhvata i implementaciju Strategije saradnje sa iseljeništvom FBiH 2020-2024. i saradnju sa poduzetnicima, nevladinim organizacijama i institucijama memorijalizacije na polju unaprijeđenja ekonomskih, kulturnih i drugih društvenih veza sa iseljeništvom, kao i podršku izgradnji spomen obilježja i centara, organizovanju kolektivnih dženaza, ukopa i godišnjica.
Drugi odobreni Program utroška sredstava sa tekućih transfera pojedincima namijenjen je za programe povratka u RS i iznosi 11 miliona KM. Uključuje obnovu i izgradnju infrastrukture, te drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu, kao i pomoć u zapošljavanju povratnika kroz razvoj poduzetništva, obrta, malih i srednjih preduzeća, te podršku u očuvanju postojećih radnih mjesta u povratničkim sredinama i podršku razvoju poljoprivrede.
Treći Program odnosi se na kapitalne transfere drugim nivoima vlasti i fondovima, a kao podrška održivosti povratka u regiji Srebrenica i iznosi 5.000.000 KM. Predviđen je za obnovu i izgradnju infrastrukture, te objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu. Zatim, obuhvata i projekte izgradnje infrastrukture za privredni razvoj regije Srebrenica, kao i projekte Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i kompleksa u Potočarima.
Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele Federalnog ministarstva od 4.000.000 KM je četvrti program i odnosi se na tekući transfer za zajedničke, međuentitetske i općinske i projekte sa nevladinim organizacijama.
Danas je na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica usvojen i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2024. godinu za čiju realizaciju je zaduženo resorno ministarstvo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.