open-navfaktor-logo
search
Parlamentarci insistirali
Za povratnike i raseljene u novom Prijedlogu budžeta FBiH planirano mnogo više novca
Novi Prijedlog budžeta Federacije BiH za ovu godinu umjesto ranijih 24,3 miliona KM za povratnike i raseljene u budžetu predviđa 36,4 miliona KM, a što je rezultat insistiranja federalnih parlamentaraca da se povećaju izdvajanja za povratničku populaciju u manji bh. entitet RS.
22.03.2022. u 05:57
get url
text

Na ovaj način umjesto ranijih 3,5 miliona KM na pet miliona je povećan transfer za povratnike u Srebrenicu.

Održivi povratak 

Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o dopunama Zakona o raseljenim licima i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.

Izmjene sadrže trajno sistemsko rješavanje pitanja finansiranja održivog povratka, a kojima se predlaže izdvajanje dodatnih sredstava iz federalnog budžeta u visini od 1,5 do dva posto iznosa budžetskih prihoda i primitaka u tekućoj godini u FBiH, izuzev doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Tačno je. U novom Prijedlogu budžeta FBiH koji je utvrdila Vlada Federacije BiH planirana su značajnija sredstva za povratnike, blizu 40 miliona KM i zaista ne možemo reći da vlada nije imala u vidu našu inicijativu. Također, vlada je pripremila prijedlog zakona na osnovu inicijative koju sam uputio u parlamentarnu proceduru i sada čekamo da dođe taj zakon - rekao nam je Adnan Efendić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Zastupnički dom FBiH budžet sa pratećim zakonima će razmatrati 28. i 29. marta u Sarajevu.

- Sam Prijedlog budžeta FBiH je neophodno popraviti amandmanima koji i pristižu u velikom broju u parlamentarnu proceduru. Vrijeme korone je pokazalo koliko je bitno osnažiti zdravstvo, kad već nema neophodne reforme zdravstvenog sistema, ali i koliko je važno podržati poljoprivredu, biljnu i animalnu proizvodnju kroz budžet kako bi se mogli istinski osloniti na vlastite snage u ovoj iznimno važnoj oblasti.

Stoga smo kao Klub insistitrali da taj iznos za podršku poljoprivredi bude 150 miliona, ali da bi se moglo doći do tog iznosa neophodno je kroz Odluku Vlade utjecati i na dio sredstava koja su opredijeljena za kantonalni nivo u smislu obaveze namjenskog trošenja djela opredijeljenog novca za poljoprivredu - govori nam Alma Kratina, predsjednika Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

Dodaje kako je bitno ispuniti obaćanje koje su skoro sve političke partije dale povratnicima u RS. 

Zakon o doprinosima i porezu na dohodak 

- Međutim, kako sada stvari stoje u budžetu bez uvažavanja amandmana zastupnika teško da će to biti ispoštovano. Značajna sredstva su opredijeljena ka Mostaru iz budžeta Federacije, no i tu je nažalost došlo do favoriziranja i nepravednog zapostavljanja što je slučaj sa HNK sa podrškom od 2.000.000 KM a istovremeno Narodno pozorište Mostar potpuno izostavljeno iz podrške. Klub DF je pokušao i ovu nepravdu amandmanski ispraviti - govori Kratina. 

Dodaje da će se pored budžeta na sjednicama 28. i 29. marta naći dva reformska zakona.

- Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Radi se o iznimno važnim zakonima koje je potrebno donijeti na početku mandata jedne Vlade kako bi se pratili efekti tako da je vrijeme u kojem Vlada ponovo vraća zakone na dnevni red potpuno neprimjereno uz sva druga složena pitanja na koja je potrebno odgovoriti na pravi način. Prvenstveno pitanje minimalne plaće, ali i statusa određenih grupacija kao i odgovore na pitanja koja se tiču statusa radnika u svjetlu onoga što ovi zakoni stvaraju kao novu klimu rada i poslovanja - govori Kratina.

Podsjeća da je na dnevnom redu i Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, kao i Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.