open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Za prijavu i odjavu prebivališta građani KS više ne moraju prilagati ZK izvadak
Potpisivanjem sporazuma o uvjetima i načinu neposrednog pristupa, povezivanja i uvida u elektronsku evidenciju zemljišnjih knjiga za nekretnine Kanton Sarajevo  postaje prvi kanton s aktivnim E-GRUNTom. Sistem je počeo s radom 17. maja i za sada uredno funkcioniše, kazao je Feni ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.
20.05.2023. u 11:47
get url
text

Kako ističe, u postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više  neće morati prilagati ZK izvadak. Uposlenici MUP-a KS će imati mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnjih knjiga za nekretnine KS, te ukoliko je izvadak uredan, lice neće biti u obavezi da prilaže fizičku kopiju.

- Proces prijave i odjave prebivališta/boravišta je poprilično olakšan, te ukoliko je vrijeme da  izvadite novu ličnu kartu, proces će biti dosta brži. Pored novih službenika koji su rasteretili redove u šalter salama, od danas imate novu olakšicu - popunite zahtjev/odobrenje za korištenje podataka i prilikom preuzimanja lične karte više niste u obavezi priložiti ZK izvadak - kaže Katica.

VEZANI TEKST - Katica: Pravo je vrijeme za novu zgradu MUP-a KS i posvećen sam tom cilju

- Ovo je samo jedan od naših koraka digitalizacije koje sprovodimo i planiramo sprovesti u  budućnosti. Opredjeljenje za put u EU ne smije biti samo deklarativno, već uvođenjem praksi iz zemalja Evropske unije pokazujemo istinsku opredjeljenost. Prisjetimo se, u novembru prošle godine smo aktivirali elektronsko određivanje matičnog broja novorođenčadima ‘e-bebe’, zatim je evo aktivan i ‘e-grunt’, te nas sredinom ove godine očekuje aktivna i e-pisarnica. Sve pozitivne strane digitalizacije i interneta trebamo iskoristiti i olakšati, kako posao našim službenicima, tako i život građanima - navodi ministar. 

Kako kaže, ovo je još jedan od dokaza da je internet uveliko dio svakodnevnice, "zbog toga mi od ove godine dosta ozbiljnije posmatramo tu sferu".

U pripremi ove aktivnosti učestvovali su Federalno ministarstvo pravde, Općinski sud u Sarajevu, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.