open-navfaktor-logo
search
Evropski uvjet
Za proceduru spremne nove izmjene Zakona o VSTV-u, malo se razlikuju od onih koje su odbijene u Domu naroda
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine pripremilo je nacrt Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji je malo drugačiji od onoga koji u maju nije usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
25.07.2022. u 07:49
get url
text

Donošenje ovog zakona jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je BiH obavezna ispuniti na putu ka narednoj fazi pristupanja članstvu u Evropsku uniju.

Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u je krajem prošle godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo i uputilo u parlamentarnu proceduru. Zastupnički dom Parlamenta BiH ih je usvojio u martu, ali ih je Dom naroda odbio u maju jer su protiv bili delegati iz SNSD-a.

Rasprave o samom zakonu nije ni bilo. U Zastupničkom domu su zastupnici SNSD-a prvo glasali protiv, a kada se izjašnavalo o zakonu u drugom čitanju, nisu bili prisutni.

VEZANI TEKST - Evropski put je samo priča, HDZBiH i SNSD vjerovatno neće podržati "kandidatske" zakone

Ovaj mjesec Ministarstvo pravde je odlučilo ponovo uraditi nacrt izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, a tekst je većinom isti kao onaj s kraja 2021. godine.

Čak je i u obrazloženju navedeno da je, s obzirom na to da se uspostavlja Odjel za integritet nosilaca pravosudnih funkcija, u budžetu za 2021. potrebno osigurati dodatna sredstva od 136.000 KM, u budžetu za 2022. godinu, koji je usvojen, osigurati 641.000 KM, a u budžetu za 2023. godinu 667.000 KM.

Pri tome je vrlo moguće da se o njemu izjašnjavaju neki novi parlamentarci jer nacrt zakona prvo treba proći Vijeće ministara BiH, stići u formu prijedloga, biti usvojen u oba doma Parlamenta BiH, a august je mjesec godišnjih odmora parlamentaraca, dok u septembru kreće predizborna kampanja.

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, odgovorio je da pripremljen nacrt nije identičan kao tekst zakona koji nije prošao u parlamentarnoj proceduri.

- Na traženje Ministarstva pravde BiH, Evropska komisija je dostavila preliminarne komentare na Prijedlog zakona, koji su stigli nakon što je raniji propis usvojen na Vijeću ministara BiH, zbog čega nije bilo moguće unijeti tražene izmjene - naveo je Grubeša.

Dodao je da je sugerirano da se dodatno unaprijedi nekoliko odredbi zakona.

- U odnosu na Prijedlog zakona koji nije prošao parlamentarnu proceduru, u ovaj Nacrt zakona su uvršteni preliminarni komentari Evropske komisije, zbog čega se nikako ne može govoriti o istovjetnom tekstu. 

Napominjemo da se radi o nacrtu zakona kojim se uređuju pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a. Dakle, u osnovna pitanja koja su uređena u prijedlogu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje spada: sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužilaca, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, funkcioniranje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i disciplinske postupke koji se vode protiv sudija, tužitelja i članova VSTV-a - istakao je Grubeša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.