open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno u Banjoj Luci
Za RS danas stiglo 2.000 ruskih vakcina, očekuje se ukupno 400.000 doza
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić kazao je danas, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije RS, da je na štabu razmatrano osiguranje 15 miliona KM za nabavku ruske vakcine za ovaj bh. entitet.   
01.02.2021. u 15:03
get url
text

Dodao je da je u planu  da u februaru stigne oko 200.000 vakcina, za oko 100.000 osoba jer bi svako trebao da primi dvije doze, a u martu još toliko.

- Tako će biti omogućeno da oni koji su dobili prvu dozu, nakon 21 dan dobiju drugu dozu - poručeno je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Nakon sjednice ovog štaba, naglašeno je da su prve doze ruske vakcine stigle danas na aerodorom u Sarajevu, i to oko 2.000 vakcina za hiljadu osoba, a koje će prvo biti upućene Agenciji za lijekove BiH.

- Praksa je da se prvo šalje manji kontigent jer je potrebno  uraditi kontrolu same serije. Određene količine ići će ka Agenciji za lijekove BiH, a nakon povratnih informacija, moguće je dalje planirati i raditi - rekao je Šeranić.

On je pojasnio da se sve vakcine, koje su na tržištu, upotrebljavaju u dvodoznom obliku.

- Sada je sitgao kontigent od 2.000 vakcina. Prema Rusiji smo definisali potrebu za vakcinaciju 200.000 lica, znači 400.000 doza. Polovinom februara očekujemo prvu količinu od 200.000 doza, a ostaka u martu - pojasnio je Šeranić.

Na štabu je razmatrana nabavka hladnog lanca za šta će biti izdvojeno oko milion KM , i potrošnog medicinskog materijala, šprice i drugo.

VEZANI TEKST - Stigao prvi kontingent ruskih vakcina za RS

- Epidemiološka situacija u RS-u je, bez obzira na stabilizaciju u januaru, i dalje je nepovoljna. Sve postojeće mjere u RS-u i dalje ostaju na snazi do 21. februara - kazao je Šeranić.

Naglašeno je da će nabavka vakcine u RS ići sukcesivno.

- Ove sedmice će se završiti procedure nabavke vakcine i odrediti rokovi za isporuku. Ona će dolaziti sukcesivnu. Trenutno ono što je sletjelo, bit će upotrebljeno za analizu, kako bi veći kontignetn bio upućen u zdravstene ustanove - rekao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

On je istakao da je raspisan postupak za hladni lanac, da će završetak biti sljedeće sedmice, a u toj sedmici biće i obuka trenera koji će biti nosioci edukaciju u svojim zdravstvenim ustanovama.

Prve doze vakcina će ići ka zdravstvenim radnicima.

- Plan je živ organizam, molimo građane za strpljenje, priroritet je da se zaštite najugroženije kategorije i zdravstveni radnici  - dodao je Zeljković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.