open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Za Rudnik "Zenica" odobrena 7,4 miliona KM, cilj isplata plaća i deblokada računa
Novoimenovana Uprava Elektroprivrede BiH na današnjoj sjednici odobrila je za Rudnik mrkog uglja "Zenica" avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja u potpunosti obustavljena 25. jula, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.
29.08.2023. u 11:04
get url
text

VEZANI TEKST - Nema kraja agoniji RMU Zenica, rudari nisu dobili plaću, proizvodnja stala, čeka se 22. august...

- RMU "Zenica" se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati da budu osigurane potrebne količine za rad Termoelektrane "Kakanj", osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućavanja kontinuiteta u proizvodnom procesu.

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uvjete za eksploataciju, Uprava Elektroprivrede BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema i stabilno snabdijevanje kupaca - dodali su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.