open-navfaktor-logo
search
Predviđene i naknade
Za salu i ketering 12.000 KM: Grad Mostar planira drugu skupštinu građana, a šta je prva donijela
Grad Mostar planira potrošiti oko 12.000 KM za najam sale i ketering za potrebe održavanja druge po redu skupštine građana Mostara. Tender je objavljen, a skupština treba biti održana iduće godine na temu turizma.
15.12.2023. u 07:39
get url
text

VEZANI TEKST - Građani Mostara jutros blokirali deponiju Uborak, na terenu jake policijske snage

U međuvremenu je počela podjela pozivnih pisama koja je potpisao gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić. Ona će biti dostavljena na adrese 4.500 nasumično odabranih domaćinstava, "u skladu s demografskim karakteristikama Mostara", kako piše. Među onim koji budu željeli učestvovati u skupštini bit će izabrano 40 građana.

Za njih su predviđene i novčane naknade.

Prva skupština građana održana je 2021. godine na temu čistoće i održavanja javnih prostora. Postavlja se pitanje kakve je konkretne rezultate polučila.

- Prva Skupština građana okupila je reprezentativnu grupu od 48 nasumično odabranih građana koji su tokom četiri uzastopna vikenda vijećali i izradili 32 preporuke u vezi s čistoćom grada i održavanjem javnih prostora u Mostaru. Ovaj proces se pokazao kao vrlo koristan metod za kreiranje politika u gradu Mostaru – može se pročitati na web stranici Skupštine građana Mostara, koja ima nadzorni tim i čine ga predstavnik Grada Mostara, nekoliko vijećnika, dva predstavnika akademske zajednice i tri predstavnika nevladinih organizacija.

Ifeta Ćesir-Škoro, izvršna direktorica Inicijative građanski/na Mostar i član nadzornog tima Skupštine građana, ocijenila je da je prva skupština, čija je tema bila čistoća, donijela rezultate.

- Ja živim u centru grada. Znam kako je bilo. Sada je znatno bolje. Građani su ohrabreni da reagiraju i reagiraju – kazala je Ćesir-Škoro.

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Mostara sebi i uposlenicima u Gradskoj upravi planira povećati plaću

Drugačiji stav ima Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja "Futura" iz Mostara.

- Organizator me je zvao na prvu skupštinu građana. Tu je riječ o građanima koji se skupe prvi put, za dnevnicu od 50-60 KM, raspravljaju o temama o kojima ne znaju mnogo. Imaju dobre volje, ali to nije dovoljno da se nešto mijenja. Predstavnici gradske administracije ih iskorištavaju za odluke kakve ne trebaju biti. Služe im kao paravan. Šta će nam treći, četvrti parlament kad imamo gradsko vijeće. U Gradskom vijeću se stvari rješavaju – istakao je Bago.

Dodao je da će predstavnici gradske administracije na skupštini građana plasirati samo neke informacije koje im odgovaraju.

- Na prvoj skupštini tema je bila čistoća. Mi smo informirali da je komunala van zakona, imaju sudski procesi. Na kraju su donijeli odluku da se malo više čisti, da ljudi budu zadovoljni. Ta priča nije naslonjena na zakone, odluke, prava potrošača. To tijelo, skupština građana, nema nadležnost. Predstavnicima gradske administracije dobro dođe jer kao onda imaju saglasnost građana. Pa bili su na skupštini građana, a nisu došli na javnu raspravu o budžetu Grada Mostara gdje je bila puna vijećnica ljudi, građana – ukazao je Bago.

O konkretnim rezultatima prve Skupštine građana pitali smo i u Gradu Mostaru. Odgovore čekamo.

Kako je navedeno na web stranici, Skupština građana se organizira u sklopu projekta "Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini", kojeg implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, kao dio Akcionog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu, za period od 2022-2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.