open-navfaktor-logo
search
Potpisan, usaglašen, isto
Za Šarovića neprihvatljive tri stavke: Znao sam šta piše u briselskom dokumentu, zato nisam ni otišao
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je danas da je imao priliku vidjeti briselski dokument, prije nego što su politički lideri iz BiH otputovali u Brisel, te da su u njemu navedene tri "neprihvatljive stavke", zbog čega je odlučio da ne otputuje na ovaj sastanak.
13.06.2022. u 13:52
get url
text

Rekao je kako se dokument prije puta u Brisel nije mogao "ponijeti ni uslikati", ali da se tražio stav političara iz BiH.

Poručio je da ga iznenađuje da je bilo ko iz RS-a dao makar i saglasnost.

- Onaj ko je pod ogromnim ličnim pritiskom, stvara i nama problem jer više razmišlja o sebi i posljedicama po sebe. I ja sam bio u takvoj situaciji, isto sam bio doveden u jednu prostoriju i traženo je da ministarstvo odbrane pređe na nivo BiH. Znao sam šta slijedi i trpio sam. Milorad Dodik je pod ogromnim pritiskom, ali ko ga je tjerao na ovu vrstu avanture i sunovrata. Kada je posljednji put spomenuo evropski put BiH, a sada mu je to svaka rečenica – dodao je Šarović.

Podvukao je da on "nije dio briselskih zaključaka".

- Ne želim tu predstavu pred izbore. Od nas je tražen stav i ja sam ga iznio. U dokumentu je, pored dobrih stvari, mnogo onih koje su neprihvatljive. Bez obzira na to da li se dokument potpisivao ili nije, na njega je davana saglasnost, pa je svejedno, a ovi koji su vladajuća koalicija u RS-u su se saglasili sa njim. Što se mene tiče, neki elementi su u potpunosti neprihvatljivi i preuzimanje takvih obaveza i odgovornosti ne bi bilo u skladu sa našom politikom ni trenutkom kada se od nas traže određene stvari, a koje su drugačije regulisane u NSRS-u – rekao je Šarović.

Kao prvo, za njega je neprihvatljivo pitanje koje se odnosi na obavezu za praćenje i preuzimanje sigurnosne politike i sankcija Evropske unije.

- To znači da se mi obavezujemo da ćemo nastaviti da pratimo sankcije i politiku EU-a u smislu sigurnosnih prilika, a u ovom slučaju to je Rusija, a mi smo na sjednici NSRS-a drugačije o tome govorili i zauzimali drugačije stavove. Uostalom, šta oni nama daju, mi nismo ni kandidat, pa da nam nude nešto u tom smislu da bismo išli korak dalje – rekao je Šarović.

Šarović je problematičnim ocijenio i pitanje dalje ustavne reforme, zasnovane na preporukama, između ostalog, i Venecijanske komisije.

- Ne treba da zamazujemo oči kada su stavovi Venecijanske komisije ranije predočeni i predviđaju smanjenje udjela, povlačenja vitalnog nacionalnog interesa i od BiH i stranaka se traži da ono što je preneseno silom i pritiskom sa RS-a na nivo BiH, da se to legalizuje kroz izmjene i dopune Ustava – poručio je Šarović.

Treće pitanje, koje je za njega bilo neprihvatljivo, jest poštovanje i implementacije presuda međunarodnih ili domaćih sudova.

- To znači da smo mi svojim potpisom saglasni da se šuma, voda, rijeke, poljoprivredno zemljište, knjiže na nivo BiH. Ne može da bude alibi da se o pitanju državne imovine razgovara poslije izbora, kao što je to naveo lider SNSD-a. Kao da mi treba da budemo sretni što će se o imovini govoriti u novembru ili decembru. Mislim da je to kapitulacija, a vrag leži u malim stvarima – istakao je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.