open-navfaktor-logo
search
Raskošno (ne)znanje
Za šefa NiP-a MO i OSBiH su "nebitni": Podžić je dokazao kako se zaustavlja rušenje države
Gotovo svakodnevno šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji ne bježi od pozicije federalnog premijera, poručuje da su SDA i DF odabrali u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine "nebitna ministarstva", a da Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću dolaze novi pregovarači koji će drugačije raditi. 
13.10.2022. u 07:56
get url
text

- O državi da ne govorim. Nju su Bakir i Željko isporučili Dodiku i Čoviću. U Vijeću ministara imaju dva ministarstva i jednu trećinu ministarstva koja su nebitna. Brinu se o migrantskoj krizi i ne mogu ni to i vanjski poslovi koji su čini mi se rezultirali odlaskom ministrice Turković do Kaknja u neku firmu za koju kažu da je vlasnik u srodstvu s njom - kazao je u jednom od intervjua Konaković. 

A ta "nebitna" ministarstva su, odbrana, sigurnost i vanjski poslovi Bosne i Hercegovine. Tri ministarstva ključna za ispunjavanje uvjeta na putu ka EU i NATO-u, posebno sada kada se u obzir uzmu i posljednji uvjeti koje je Evropa postavila kako bi BiH dobila kandidatski status.  

VEZANI TEKST - Kad su ti "fiknuto tele" i Wikipedia vrh bavljenja politikom: Šta Konaković (ne) zna o NATO putu BiH

Kolika je važnost Ministarstva odbrane, jasno vidi i politički laik, sada u ovom kritičnom trenutku kada se Evropa nalazi u ratu, kada konkretno BiH ulazi u proces produženja misije EUFOR-a i kada se propituje legalnost rezultata izbora koja može biti izvor daljih nestabilnosti.

S obzirom na to da je Konaković do sada pokazao raskošno (ne)znanje o brojnim, posebno državničkim pitanjima i problemima, a posebno u segmentu NATO puta naše zemlje, evo i koknretno kako retrogradne političke snage mogu nanijeti štetu BiH, ukoliko im se dopusti da rukovode Ministarstvom odbrane. Za neki drugi put ostavit ćemo vanjsku politiku i sigurnost, oblasti koje su također šefu NiP-a "nebitne".   

Bosna i Hercegovina vrši komandovanje i kontrolu nad Oružanim snagama preko lanca komandovanja i kontrole nad Oružanim snagama koji počinje od Predsjedništva BiH do ministra odbrane, zatim preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanata Operativne komande OS i Komande za podršku OS do komandanata podređenih komandi i jedinica. Ako u tom lancu postoji većinska podršku za nanošenje štete državi, retrogradne procese više niko ne može zaustaviti. Praktičan primjer, ako ministar odbrane ne uputi naređenje načelniku Zajedničkog štaba OS za razmještaj ili upotrebu bilo koje jedinice OS u zemlji ili van zemlje ne može se provesti odluka Predsjedništva BiH. Takav razvoj situacije u kritičnom trenutku može imati dalekosežne posljedice po sigurnost zemlje. 

- Mi odgovorno tvrdimo da je mnogo više NATO-a s druge strane Drine, u Srbiji, nego danas u BiH. Mnogo je više NATO-a u Srbiji nego danas u BiH. Njihov akcioni plan, koji govori o saradnji sa NATO-om, mnogo je detaljniji, obimniji, precizniji od onoga što mi zovemo put u NATO – poručivao je Konaković.

I ponovo greška u koracima. 

VEZANI TEKST - Ahatović: Ako nova vlast Dodiku da MVP i MOBiH, a Čoviću morate sve što traži, pozdravite se sa državom

Srbija nije u MAP-u, Srbija je u PFP-u ili Partnerstvu za mir. Srbija koristi i instituciju IPAP-a (Individualni akcioni plan partnerstva) što predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO-a sa zemljama koje nisu članice ovog saveza. Samo su Sjeverna Makedonija do prijema i BiH bile u programu MAP za punopravno članstvo u NATO-u. Sada je tu samo BiH. Sve ove informacije nalaze se i na oficijelnoj web stranici NATO Saveza. 

Još dva primjera, na kojima je dokazano koliko je Ministarstvo odbrane "nebitno" i šta znači kada se na mjestu ministra nalazi kompetentna osoba, koja ne samo da razumije funkcioniranje odbrambenog sistema zemlje i Oružanih snaga, već je i politički profiliran da zna na vrijeme prepoznati opasnosti po budućnost države i zaustaviti atake separatističkih snaga pod ruskim utjecajem. 

Kada je prošle godine Podžić donio odluku da se odgodi vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije koja je bila planirana da se održi od 9. do 16. oktobra na Manjači, političke tenzije u našoj zemlji dovedene su do usijanja. 

Iste sekunde reagirao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljujući krivičnu prijavu protiv Podžića, dok su Šefik Džaferović i Željko Komšić istakli da je Odluka o odgađanju vojne vježbe opravdana. Pojasnio je to i Podžić - epidemiološka situacija je bila razlogom. 

- Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH. Protiv njega će biti podnesena krivična prijava - kazao je Dodik. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija po Dodikovom nalogu odmah je donio odluku o smjeni ministra Podžića, te je uputio u Parlament BiH, gdje su zastupnici bili protiv smjene. 

VEZANI TEKST - Dodik se pere pred ruskim šefovima, Podžić poručuje: Za konferenciju o Ukrajini znali srpski kadrovi u MOBiH, Okolić vas nije informisao

A šta je zapravo Podžić spriječio tada. Onemogućio je svojom odlukom ulazak na teritoriji BiH pripadnika jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije. I to 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske jedinice, namijenjene za prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje operacija specijalnih snaga u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelja. Pripadnike ove dvije jedinice srbijanske su vlasti pokušale "kamuflirati", ali je njihova namjera otkrivena, te se Podžić odlučio za izgovor "pogoršana epidemiološka situacija". Radio Slobodna Evropa je u decembru 2019. godine problematizirala oživljavanje ove dvije jedinice Vojske Srbije. U tekstu je navedeno da su ove dvije brigade, kao elitne jedinice, prvo JNA i potom Vojske Jugoslavije, učestvovale od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije.

S obzirom na pogoršanu sigurnosnu i političku situaciju u regiji i agresivan pristup Republike Srbije, Podžić je povukao državnički potez. 

Potom je još jednom demonstrirao od kolikog je značaja za BiH, to što je učestvovao na online konferenciji "Kontakt grupe za odbranu Ukrajine", a na poziv Ministarstva odbrane SAD-a. 

Dodik, kao i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, burno su reagirali na informaciju da su Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Senad Mašović učestvovali na virtualnoj konferenciji "Kontakt grupa za odbranu Ukrajine". Konferenciji su prisustvovali vojni i odbrambeni zvaničnici iz 47 zemalja.

Konferencija ko konferencija, ni prva ni posljednja, ali teme razgovora su sporne Dodikovim ruskim šefovima. Razgovaralo se o procjeni ruske ofanzive i odbrane Ukrajine, informacije o donacijama, te fokusna područja sposobnosti i koordinacije. Cilj je bio dogovor s ukrajinskim dužnosnicima o tome kako 47 država može pomoći Ukrajini u odbrani od ruske agresije. Dodikova je teza kako je sve to "dio jednog udruženog poduhvata" kojim Bošnjaci žele srušiti BiH.

- Moje učešće na navedenom događaju utemeljeno je članom 15, stav 1, tačka b) Zakona o odbrani BiH, kako glasi: Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika BiH za pitanja odbrane na ministarskom noivou - kazao je tada Podžić za Faktor. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.