open-navfaktor-logo
search
Izdvojeno iz budžeta
Za subvencioniranje upisa djece u privatne vrtiće u Brčko distriktu 470.000 KM
Vlada Brčko distrikta BiH izdvojila je iz budžeta ove godine 470.000 KM za namjenu subvencioniraja upisa djece u privatne vrtiće. 
12.12.2023. u 10:18
get url
text

Svi kapaciteti u obdaništu-zabavištu Naša djeca koje radi u sklopu Odjeljenja za obrazovanje Vlade Distrikta, upisom polaznika  su popunjeni.

- Program subvencioniranja u brčanskim privatnim predškolskim ustanovama uveden je po prvi put 2021. godine, te je tada bilo obuhvaćeno samo tri mjeseca isplaćivanja. Ove godine izdvojen je dovoljan iznos novčanih sredstava za cjelogodišnje subvencioniranje, i njemu podliježe oko 390 djece - kazala je šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić, dodajući kako se za svako dijete izdvoji po 100 KM na mjesečnom nivou.

Pored subvencije u privatnim vrtićima, Matkić ističe da se radi i na postupku izgradnje dva nova objekta vrtića Naša djeca koji će omogućiti dodatno primanje djece iz gradskog područja. Gradnja ova dva objekta planirana je u naseljima Srpska Varoš i Broduša.

Predškolska ustanova Naša djeca trenutno na području Brčko distrikta ima šest objekata, a uz nova dva objekta smještajni kapacitet bi brojao oko 700 mjesta i na taj način bi se i privatni vrtići rasteretili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.