open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
Za sudiju Ustavnog suda BiH prijavilo se 14 kandidata, među njima ima i političara
Mladen Bošković, predsjednik Komisije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta za izbor i imenovanja te predsjednik Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, izjavio je da nikakvih negativnih niti zlonamjernih pobuda nema u tome što ova tijela nisu zasjedala da bi razmotrila kandidature za nedostajućeg sudiju Ustavnog suda BiH, čiji izbor, prema pravilima, treba da potvrdi Zastupnički dom Federacije BiH.
28.10.2022. u 14:28
get url
text

Bošković je kazao da su razlozi nesastajanja Radne grupe tehnički i da navedena tijela nisu prestala raditi niti misle prestati, pa će se sjednice desiti čim se steknu uvjeti, po povratku jednog člana Radne grupe iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu.

Radna grupa će postavljati pitanja kandidatima te će predložiti jednog Komisiji za izbor i imenovanja, a konačnu riječ o izboru sudije dat će Zastupnički dom.

Za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije prijavilo se 14 kandidata. To su: Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić. 

U Ustavnom sudu BiH trenutno je upražnjeno jedno mjesto među članovima koji se biraju iz Federacije BiH, odnosno iz kvote federalnih sudija, a razlog je odlazak u penziju sudije Mate Tadića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.