open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Stevandić
Za sutra zakazana posebna sjednica NSRS-a
Autor: B. S.
27.03.2024. u 11:26
get url
text
Nenad Stevandić
Nenad Stevandić
FOTO: B. Spasenić
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a sa dnevnim redom – razmatranje aktuelne sigurnosne i političke situacije u svijetu sa reperkusijom na RS zakazana je za sutra u 10 sati.
Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić najavio je da će se predsjednicima političkih stranaka koje su parlamentarne omogućiti obraćanje do deset minuta.
- Nismo unaprijed definisali zaključke jer se nadamo konsenzusu, ovo je politički trenutak kada RS treba da zaštitimo. Moramo donositi zaključke da je RS opredijeljena za međunarodno pravo i da osudimo postupanje visokog predstavnika i ambasadora i da sve to stavimo u kontekst kršenja aneksa četiri i deset, te da osudimo sankcije koje se koriste kao političke ucjene - rekao je Stevandić.
On je naveo da se zatvaraju računi i nekim osobama koje su preminule prije više godina, te da je u toku postupak da se SDS-u zatvori račun.
- Ovo su ucjenjivački potezi. Moj prijedlog zaključka će biti da se korištenje bilo kakvih prijetnji smatra aktom terorizma, a koje nisu utemeljene na odlukama Vijeća sigurnosti ili drugih međunarodnih organizacija - kazao je Stevandić.
Komentarišući jučerašnju odluku Christiana Schmidta u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Stevandić je kazao da je ona "idiotska".
- Da se u pet općina provodi izbor po jednom principu sa skenerima, a u 55 po drugom, je neviđeni idiotizam - kazao je Stevandić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.