open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Za volontiranje u MC Srebrenica na projektu usmene historije prijavilo se 316 osoba
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari pozvao je volontere da se, s ciljem doprinosa očuvanju sjećanja na genocid i Srebrenicu, do kraja mjeseca prijave za učešće u projektu usmene historije koji realizira ta institucija.
27.01.2023. u 11:16
get url
text

Na ovom projektu Memorijalni centar u Potočarima radi već tri godine, a kroz njega se bilježe video svjedočenja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.

- S obzirom na to da imamo tim koji radi na prevođenju, transkripciji, indeksiranju i titlovanju svih tih svjedočenja, obim posla je porastao i zbog toga su nam potrebni volonteri. Kao institucija uputili smo javni poziv svima koji su završili engleski jezik i studentima završnih godina. Potrebni su nam volonteri koji će prevoditi sa engleskog na bosanski, odnosno s bosanskog na engleski jezik jer naš tim ne može sve stići – rekla je Feni portparol Memorijalnog centra Almasa Salihović.

Dosad se na poziv prijavilo 316 osoba, a rok za prijavu je 31. januara 2023. godine.

Učesnici volonterskog programa dobit će i certifikat kao dokaz volonterskog rada.

Projekt usmene historije jedan je od prioritetnih projekata Memorijalnog centra, najviše zbog činjenice što mnogi preživjeli svjedoci umiru, a da njihova svjedočenja nisu pohranjena u jedinoj instituciji u BiH koja se bavi čuvanjem sjećanja na žrtve i genocid u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.