open-navfaktor-logo
search
Turistička zajednica KS
Za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala oboreni rekordi posjećenosti Sarajeva
Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, tokom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti.
21.08.2023. u 09:06
get url
text

Od 11. do 18. augusta 2023. u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju, a ostvareno je više od 76.810 noćenja. Ukoliko ove brojke uporedimo s prethodnim godinama, vidljivo je povećanje dolazaka za 33,7 posto u odnosu na 2022. godinu i 47,5 posto u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja veći je za 34,5 posto u odnosu na 2022. godinu i 52 posto u odnosu na 2019. godinu.

Najviše gostiju zabilježeno je iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD-a, Njemačke, Turske, UAE, Saudijske Arabije... Gosti su se zadržavali u prosjeku od dvije do tri noći.

- Naglašavamo da se radi o prijavljenim smještajnim objektima, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade neprijavljeni smještajni objekti. Također, tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice / prijatelja - saopćili su iz Turističke zajednice KS i dodali:

- Turistička zajednica KS tokom trajanja SFF-a imala je promotivni štand u Bosanskom kuluturnom centru KS gdje smo imali direktan kontakt s turistima kojima smo pružali informacije o gradu i radili besplatne turističke ture, te da su turisti s kojima smo razgovarali oduševljeni Sarajevom. Statistika pokazuje i da smo prije početka Sarajevo Film Festivala imali povećan broj gostiju, te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za august biti bolji od prethodnih.

Ističu da završetkom Sarajevo Film Festivala ne završava ljeto u Sarajevu te pozivaju turiste da i u narednom periodu posjete Kanton Sarajevo i brojne turističke atrakcije.

- Naš kalendar Sarajevo Summer Fest traje do kraja septembra i nudi zanimljive zabavne, kulturne, sportske i druge sadržaje, a programi su dostupni na našim društvenim mrežama visitsarajevo.ba - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.