open-navfaktor-logo
search
Transferi
Za Željeznice FBiH 20,5 miliona KM od Vlade FBiH, "Osmorka" i HDZ im ranije "skinuli" 10 miliona
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim preduzećima - Transfer željeznicama FBiH", utvrđenog Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu.
09.03.2023. u 11:32
get url
text

Ovaj program vrijedan je ukupno 14.500.000 KM. Od toga 14 miliona KM će biti raspoređena na JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, i to za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture planirano je 11.900.000 KM, za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja 2.000.000 KM, te za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog kombinovanog saobraćaja 100.000 KM.

VEZANI TEKST - Ko sve trpi štetu zbog oduzimanja 10 miliona KM od Željeznica FBiH amandmanima na Budžet FBiH?

Iznos od 500 hiljada KM namijenjen je za Bosansko-hercegovačku željezničku javnu korporaciju. Svrha ovog programa je provođenje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja po kojem Federacija BiH finansira održavanje željezničke infrastrukture, te sufinansira željeznički putnički i kombinovani saobraćaj.

Također, finansira rad Bosansko - hercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije, u odnosu 60 naprema 40. 

Korisnicima transfera novac će se doznačiti u šest jednakih mjesečnih iznosa u prvoj polovini 2023. godine, a oni su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će periodično dostavljati izvještaj o doznačenim sredstvima prema krajnjem korisniku na propisanom obrascu, dok će namjenski utrošak sredstava korisnici dokazivati po završetku budžetske godine.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i korisnici transfera, svako u okviru svoje nadležnosti.

Vlada je danas donijela i Odluku o dodjeli novca JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo na ime izmirenja obaveza po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji za 2023. godinu u iznosu od 6.000.000 KM.

Ova sredstva utvrđena su u Budžetu FBiH za 2023. godinu u okviru subvencija javnim preduzećima, a transfer za izmirenje obaveza će se u skladu sa ovim zakonom dodijeliti Željeznicama FBiH za namjenu plaćanja obaveza prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Korisniku transfera sredstva će se doznačavati po ispostavljenim fakturama prema Federalnom zavodu PIO i koji su bili predmet Zakona o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo za period od 1.1.2008. do 31.12.2012. godine.

Željeznice FBiH će za visinu dodijeljenih sredstava povećati učešće državnog kapitala i o tome informisati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.

Kako je obrazloženo, razlog za donošenje Odluke je provedba zakonske odredbe po kojoj je Federacija BiH uzela u obavezu provođenje finansijske konsolidacije JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo s ciljem osiguranja finansijske održivosti i stabilnosti poslovanja ovog privrednog društva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.