open-navfaktor-logo
search
Crno na bijelo
Za zgradu UIO u Banjoj Luci 70 miliona KM, ko je i po kojoj cijeni kupovao one u Sarajevu i Mostaru?
Nakon navoda Milorada Dodika kako je prije 10 godina sa Strankom demokratske akcije (SDA) dogovoreno da se prave regionalni centri Uprave za indirektno oporezivanje u Mostaru i Sarajevu, a da se u Banjoj Luci pravi centrala UIO i regionalni centar, za šta je tada odobreno 56 miliona KM, istražili smo kada su, od koga su i po kojoj cijeni  kupovane zgrade UIO u Sarajevu i Mostaru.
04.08.2023. u 08:16
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara odobrilo blizu 70 miliona KM za kupovinu zgrade za UIOBiH u Banjoj Luci

Poslovni prostor za smještaj Regionalnog centra Sarajevo nabavljen je 2014. godine tako što je raspisan javni oglas za kupovinu prostora i kupljen je od kompanije Butmir d.o.o. Ilidža.

- U pitanju je bilo 5.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, a ukupni projekat je iznosio 15.078.866 KM. To znači da je cijena objekta za smještaj zaposlenih u Regionalnom centru Sarajevo po metru kvadratnom 2014. iznosila 3.015,77 KM. Objekat UIO u Sarajevu nalazi se na adresi Zmaja od Bosne 47b – kazali su za Faktor iz UIO. 

Te 2014. godine na vlasti je bila Platforma (SDP, SDA, NSRZB i HSP BiH), a osnivač kompanije Butmir d.o.o. Ilidža Husein Hasibović poznat je javnosti iz nekadašnje afere SDP-a "Reket".

Kada je u pitanju poslovni prostor za smještaj Regionalnog centra Mostar, Uprava za indirektno oporezivanje je izvršila ulaganje u već postojeći objekat čiju izgradnju je započela Carinska uprava Federacije BiH, još prije uspostave UIO.

-Ukupna dodatna ulaganja u dogradnju objekta za smeštaj zaposlenih u Regionalnom centru Mostar iznosila su 7.496.245 KM za ukupno 5.000 metara kvadratnih poslovnog prostora.

To znači da se nije radilo o kupovini objekta nego o rekonstrukciji, ondosno dogradnji objekta, a cijena je po metru kvadratnom iznosila je 1.499,25 KM i to je rađeno 2012. godine. Objekat se nalazi na adresi Rodoč bb - kazali su.

U javnosti se podigla velika prašina u vezi sa kupovinom nove zgrade za smještaj glavnog ureda i regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci. 

Vijeće ministara je na sjednici prošlog mjeseca odlučilo da će se za zgradu UIO u Banjoj Luci izdvojiti 69,5 miliona KM. Procedura podrazumijeva raspisivanje tendera za kupovinu zgrade.

VEZANI TEKST - SDA: Odlukom o kupovini zgrade za UIO u Banjoj Luci "Trojka" novcem građana finansira Dodikov secesionizam

Ovo pitanje godinama je bilo predmet spora, a najviše kritika opozicije te optužbi da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu Mile Radišića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku. 

Opozicija u RS-u tvrdi da će ubrzo uslijediti pokušaj kupovine upravo zgrade Grand Trade, koja je u vlasništvu Radišića.

Sada je pitanje hoće li na tenderu Radišićeva firma ponovo biti jedina koja ispunjava sve uvjete. Vlada Republike Srpske u aprilu ove godine je "zamolila" Upravu za indirektno oporezivanje BiH da iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjoj Luci, da bi u njih mogla "smjestiti institucije vlasti u Republici Srpskoj".

 - Ono na čemu Dodik godinama bezuspješno insistira, i što mu SDA nikada nije dozvolila, a to je da zgradu u vlasništvu njegovog kuma Mileta Radišića u Banjoj Luci proda UIO-u za iznos od gotovo 100 miliona KM, "Trojka" mu je danas isporučila i to u okolnostima u kojima SNSD vrši direktni udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine- saoćeno je iz SDA nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.