open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Za zločine u Janji potvrđeno 12 godina zatvora
AUTOR: Fena
11.03.2024. u 16:23
get url
text
Državni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđena na ukupno 12 godina zatvora, dok su trojica oslobođena optužbi za zločine protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.
Iz Suda BiH je saopćeno da je otpremljena drugostepena presuda kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Državnog tužilaštva i branilaca Milana Đokića, Branislava Trišića, Zorana Tanasića, Žarka Milanovića i Mladena Krajišnika, te je potvrđena presuda iz juna 2023.
Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Đokić i Trišić osuđeni su na po tri, a Tanasić, Milanović i Krajišnik na po dvije godine.
Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni su svih optužbi.
U saopćenju se navodi da su – za vrijeme oružanog sukoba u BiH, od druge polovine septembra 1992. godine do prve polovine 1994. – Trišić kao operativni radnik bijeljinske Službe nacionalne bezbjednosti, a Tanasić, Milanović i Krajišnik kao policajci, mučili civile bošnjačke nacionalnosti. Đokić je, u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije Janja, osuđen za pomaganje u mučenju.
Đokić je proglašen krivim da nije spriječio druge da zlostavljaju civile privedene na ispitivanje o naoružanju. Trišić je osuđen za premlaćivanje tri civila metalnom šipkom i rukama, a Tanasić da je tukao dva civila. Prvostepenom presudom je utvrđeno da su Milanović i Krajišnik udarali po jednog civila.
Mršić, Čobić i Marković su oslobođeni optužbi da su udarali civile, od kojih je jedan kasnije preminuo.
Na ovu presudu nije dozvoljena žalba, javlja Detektor.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.