open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
Zabilježeno čak 170 slučajeva zaraze: Na području cijelog Tuzlanskog kantona proglašena epidemija morbila
Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, na prijedlog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ TK), donijelo je odluku o proglašenju epidemije morbila (krzamaka) na području TK, potvrđeno je iz ZJZ TK.
23.02.2024. u 19:17
get url
text

Prema podacima ZJZ TK, od 29. decembra prošle do 23. februara ove godine, registrirano je 170 slučajeva oboljelih od morbila na području sedam općina i gradova ovog kantona. Od ukupnog broja oboljelih, 81 osoba je hospitalizirana, pri čemu su kod 42 hospitalizirane osobe zabilježene komplikacije u vidu dijareje i upale pluća.

- Trenutno je hospitalizirano 13 djece oboljele od morbila. Među oboljelima dominiraju djeca uzrasta do 6 godina (58,23 posto) i od sedam do 14 godina (26,74 posto). Oboljenje se najčešće javlja kod nevakcinisane djece i djece sa nepoznatim vakcinalnim statusom (97 posto) - navode iz ZJZ TK.

Dodaju da na nepovoljnu epidemiološku situaciju u TK dodatnu utječe i potvrda 53 slučaja zaraze velikim kašljem, koji su zabilježeni na području 12 općina i gradova TK. Među zaraženima 90,1 posto su djeca do šest godina starosti, djece od sedam do 14 godina starosti je 5,7 posto, a od ukupnog broja oboljelih od velikog kašlja nevakcinisana i djeca nepoznatog vakcinalnog statusa čine 87,5 oboljelih.

Zbog svega navedenog i nedovoljne vakcinalne pokrivenosti vakcinama MRP i DTP-IPV-Hib, ZJZ TK poziva sve roditelje nevakcinisane djece da vakcinišu mališane, kao i da nadomjeste propuštene doze u svojim vakcinalnim centrima.

Podsjećamo, epidemija morbila sredinom januara proglašena je na području Tuzle i Živinica, a u međuvremenu se epidemiološka situacija na području kantona, koji je najmnogoljudniji u Federaciji Bosne i Hercegovine, dodatno pogoršala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.