open-navfaktor-logo
search
Proizvođači pune magacine
Zabrana izvoza peleta i ogrijevnog drveta nije snizila cijenu u BiH
Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrijevnog drveta koje je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ističe 24. septembra ove godine, a proizvođači peleta i ogrijevnog drveta smatraju da je odluka Vijeća ministara o zabrani izvoza ovih proizvoda kontraproduktivna i da nije rezultirala smanjenjem cijena ovih energenata domaćem na tržištu.
21.08.2022. u 18:21
get url
text

Proizvođači peleta i ogrijevnog drveta iz Federacije BiH, ističu kako im je zabrana izvoza prouzrokovala brojne probleme u plasmanu proizvoda te nanijela veliku ekonomsku štetu.

- Zabrana izvoza nije polučila željene efekte, već je bila kontraproduktivna. Cijene sirovina i drugi troškovi su porasli, onemogućen nam je plasman i proizvodnja reducirana. Išlo se s logikom da će cijene pasti ako se zabrani izvoz, a do toga nije došlo - kaže Sead Kečanović, proizvođač peleta iz Sanskog Mosta.

Neki proizvođači tvrde da cijena peleta i ogrijevnog drveta nije previsoka, jer su poskupjele sirovine, gorivo, odnosno ukupni troškovi proizvodnje.

Trenutna cijena jedne tone peleta u Federaciji BiH iznosi od 600 do 640 maraka, a metar drva oko 150 maraka.

To je preskupo za građane u BiH i mnogi odustaju od grijanja na pelet i drva i kupuju radijatore na struju. Dok traje zabrana većina ovdašnjih proizvođača izvozno orijentisana i svoje proizvode skladište čekajući da se odblokira izvoz.

U Federalnom ministarstvu trgovine kazali su nam da će uskoro održati sastanak sa proizvođačima peleta i ogrijevnog drveta da pokušaju riješiti problem, jer sve zemlje u okruženju pobrinule su se da se ove vrste energenta prvo osiguraju građanima na domaćem tržištu, a na drugom mjestu je izvoz.

- Tokom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija privrednih subjekata koji prometuju ogrjevnim materijalom dominantno orijentirana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. septembra neće doći do željenog ispoljavanja ekonomskog patriotizma – izjavio je ranije za Faktor, Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine.

Vlada Federacije BiH u inicijativi upućenoj Vijeću ministara BiH tražila je zabranu izvoza do 31.12.2022. godine, ali je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, na 90 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.