open-navfaktor-logo
search
Obavijestili MUP
Zabranjeno im okupljanje: Uposlenici SKB Mostar održat će protestnu šetnju do zgrade Vlade HNK
Nezavisni Sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar uputio je obavještenje MUP-u i Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) o organizovanju protestne šetnje i protestnog skupa od Španskog trga do zgrade Vlade HNK.
18.07.2023. u 08:54
get url
text

Zaposlenici će se okupiti danas u 9.30 ispred Gimnazije na Španskom trgu.

Kako su saopćili iz MUP-a HNK, na osnovu odluke da se skupovi mogu održavati na mjestima koja su određena zakonom, navedeni protestni skup nema potrebno odobrenje od grada Mostara i Policijske uprave Mostar.

- Policijski službenici PU Mostar preduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da sačuvaju javni red i mir jer šetnja se ne može zabraniti. Tokom šetnje, policijski službenici će popratiti zaposlenike SKB Mostar, a sve u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira - saopćili su iz MUP-a HNK.

Reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar je 16. maja 2023. u ime radnika zaposlenih u zdravstvu u HNK-a uputio resornom ministarstvu zdravstva prijedlog novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ovog kantona.

Međutim, s obzirom da u zakonom predviđenom roku, kako navode iz sindikata, nije bilo odgovora od nadležnih, boje se da bi se ponovo mogli pojaviti problemi kao u prošlosti.

Naime, prije dvije godine, tek nakon pet mjeseci štrajka, potpisan je kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.