open-navfaktor-logo
search
Procjena prijetnje
Zabrinjavajući rast kriminala u BiH i organizovanih kriminalnih grupa
Utvrđen je pad određenih kriminalnih aktivnosti kao što je to slučaj sa imovinskim kriminalom, krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima, ali je evidentan i zabrinjavajući rast gotovo svih drugih kriminalnih aktivnosti koje je pratio i rast broja evidentiranih organizovanih kriminalnih grupa.
25.08.2022. u 19:50
get url
text

Ovo je navedeno u dokumentu pod nazivom Procjena prijetnje od organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini 2021., kojeg je danas usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Istovremeno je Vijeće ministara BiH zadužilo Radnu grupu za izradu strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH da u roku od 90 dana dostavi prijedlog ove strategije. 

- Kao najznačajnije kriminalne prijetnje Radna grupa je identifikovala trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi, privredni kriminal, korupciju, trgovinu oružjem, kompjuterski kriminal, trgovinu ljudima i imovinski kriminal.

Konstatovano je da u BiH postoji značajan broj organizovanih kriminalnih grupa koje su veoma dobro umrežene i čija je saradnja uglavnom fluidna. Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da veći broj organizovanih kriminalnih grupa svoje aktivnosti realizuje samo na području BiH. S druge strane, na prostoru BiH djeluju i organizovane kriminalne grupe sa šireg područja Balkana i šire. One u BiH imaju svoje ogranke preko kojih realizuju brojne kriminalne aktivnosti - saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Vijeće ministara je na sjednici odobrilo objavljivanje sažetka Procene prijetnje na internet stranici Ministarstva sigunrosti Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.