open-navfaktor-logo
search
Turistička sezona
Zadovoljstvo hotelijera u Neumu ogromno, najave agencija za septembar optimistične
Kraj je glavne turističke sezone, koja traje od juna do kraja augusta, ali s njom se, barem ako je suditi prema prognozama meteorologa, ne završava ljetna turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru.
31.08.2023. u 20:42
get url
text

Prema posljednjim prognostičkim modelima, i u devetom mjesecu, barem njegovoj prvoj polovini, vrijeme će biti lijepo.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu kako će i naredni mjesec obilježiti lijepo i ugodno, dosta stabilno vrijeme uz umjerenu oblačnost.

Svi hoteli u prvoj zoni su bili puni

- Naši prognozni modeli, koji pokrivaju cijeli mjesec, govore da će u septembru temperature biti iznad prosjeka. Kada su padavine u pitanju, bit će ih manje nego što smo navikli za septembar. Što se tiče temperatura u prvih desetak dana septembra, one će tokom jutra u Bosni iznositi između 11 i 16, na jugu do 19. Maksimalne dnevne kretat će se između 27 i 32 stepena Celzijusa - kazao je za Faktor Bakir Krajinović, meteorolog.

Ovakvim prognozama posebno su se obradovali ugostitelji u Neumu, koji, prema riječima Andrije Krešića, direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), i od podsezone očekuju dobre brojke.

- Tačnih podataka nemamo, a teško je i da ćemo ih imati zbog dobro poznatih razloga - neprijavljivanja gostiju čemu smo svjedočili i ove sezone. U Turističkoj zajednici HNK postoje programi gdje ugostitelji jednim klikom mogu prijaviti svoje goste, ali to se ne radi. Službe koje su zadužene za kontrolu ne funkcioniraju na nivou cijele države. No bez obzira na to, prema našim saznanjima, turistička sezona je na cijelom području HNK bila jako dobra. Sada vlada mišljenje, ako i podsezona u septembru, koja je u jakoj vezi s vremenskim uvjetima, bude dobra, vrlo je izgledno da će se premašiti 2019. koja do sada, kada je u pitanju Neum, važi kao rekordna po broju dolazaka, odnosno noćenja. Kada se radi o cijelom HNK, ljeto 2023. bit će vrlo blizu brojkama iz 2019. ili će se možda čak i prestići ta godina - ističe Krešić.

 

U periodu januar - decembar 2019. turisti su ostvarili 1.640.717 posjeta, što je više za 12 posto i 3.371.322 noćenja, što je više za 10,9 posto u odnosu na isti period 2018, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Kada je riječ o 2023, u razdoblju januar - maj turisti su u BiH ostvarili 566.207 posjeta, što je za 23,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. i 1.202.826 noćenja, što je za 20,2 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022.

Broj turista u pet mjeseci ove godine veći je za 31.565 u odnosu na isto razdoblje do tada rekordne 2019, dok je broj noćenja veći za 97.516.

- Zadovoljstvo hotelijera u Neumu je ogromno i to je najbolji pokazatelj da će i ovogodišnja turistička sezona biti u rangu 2019. ili čak i više. Kada je riječ o septembru, najave agencija su više nego optimistične, pa i od podsezone očekujemo puno - naglašava Krešić.

Mostar ima puno ponuditi gostima

Kaže kako je nekoliko razloga koji su doprinijeli sve uspješnijim turističkim sezonama u Neumu. Posebno ističe ulaganja u poboljšanje izgleda i čistoće plaža, ali i smještajnih kapaciteta. Neumsko zaleđe pokušava se oživjeti kućama za odmor koje imaju bazene i nude domaću trpezu, a većem broju gostiju svakako je doprinijela i novoizgrađena cesta Stolac - Neum koja je od prošle godine u funkciji.

- Svi hoteli u prvoj zoni su bili puni, kao i privatni smještaj koji spada u prvu zonu. Sve što ste udaljeniji od mora manje su šanse da će vam neko doći, ali ove godine svjedočili smo drugačijem stanju. Mislim da nema smještajnog kapaciteta koji nije imao goste. Neko je bio popunjen dva mjeseca, neko možda i više, a neko 15 ili 20 dana - navodi Krešić.

Napominje kako su i drastično visoke cijene ove godine u Hrvatskoj doprinijele da se mnogi odluče ljetovati u Neumu.

- To je sigurno doprinijelo, jer smo imali i goste iz Hrvatske koji su ljetovali u Neumu. Kada upoređujemo koliko je čijih gostiju bilo više, moram kazati da je pola bilo domaćih, a pola stranaca, najviše Poljaka, ali i Čeha, Slovaka, Francuza, Njemaca, puno je bilo i gostiju iz Srbije.

 

Što se tiče Mostara, Krešić ističe kako je dobra vijest da je sve više turista koji u grad dolaze na više dana.

- Najviše je onih koji dolaze na jednodnevni izlet, primjera radi, posjećuju Međugorje, a onda obavezno svrate i u Mostar. Međutim, Mostar ima svojim gostima ponuditi puno više od jednodnevnog izleta, poput kulturno-historijskih spomenika, gastro i eno ponude, uređenih smještajnih kapaciteta, i sve je više onih koji to, iz godine u godine, prepoznaju - naveo je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.