open-navfaktor-logo
search
Politički potres
Zadovoljstvo u Moskvi: Zašto je pobjeda desnice u Italiji za EU opasnija od Orbana, šta može zadesiti BiH
Italija će uskoro dobiti prvu premijerku nakon što su na nedjeljnim parlamentarnim izborima pobjedu odnijeli desničari. 
27.09.2022. u 17:12
get url
text

VEZANI TEKST - Desnica pobijedila: Ko je Giorgia Meloni, prva žena premijerka Italije

Giorgia Meloni, predsjednica stranke Braća Italije, tako bi trebala preuzeti treću ekonomiju Evropske unije, važnog vanjskotrgovinskog partnera Bosni i Hercegovine i članice Kvinte uz Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku. 

Kakve posljedice za BiH može značiti italijanski politički zaokret udesno? Dobija li EU nakon mađarskog premijera Viktora Orbana još jednog odanog igrača Rusije?

- Ovaj politički zaokret u Italiji je mnogo opasniji od Orbana. Zašto? Mađarski premijer je racionalan, on se za političke svrhe poigrava sa nacionalizmom, lukavo koristi priču o kršćanskim vrijednostima u Evropi.

Italija je jedna od osnivačica EU-a, radi se o državi iz, kako se to kaže, unutrašnjeg kruga evropske porodice, a njeno odstupanje od prihvaćenih vrijednosti može izazvati tektonske poremaćaje na Starom kontinentu, a sve uz asistenciju i podršku Moskve. Vladimir Putin dobija opasnijeg igrača od Orbana - komentariše za Faktor Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba.

Pravi paralelu sa Italijom s početka 20. vijeka kada je na političku scenu stupio fašizam.

VEZANI TEKST - Zašto je pobjeda desničara Orbana u Mađarskoj veći problem za BiH od ishoda izbora u Srbiji?

- Inflacija, pad ekonomije, strah ljudi od onoga šta donosi sutra..., sve to vidimo danas kao i prije stotinjak godina. Otvara se prostor za one koji nude hrabrost za donošenje jednostavnih rješenja, a to su razaranje EU-a, slabljenje demokratije, zapostavljanje politike proširenja čime se Zapadni Balkan, samim tim i BiH, ostavlja kao brisani prostor za ruski utjecaj. To su pogubne stvari za sve - istakao je Gjenero.

Naglašava namjere Njemačke kako bi se preduprijedilo jačanje desnice unutar insitucija EU-a.

- Upravo iz tih razloga njemački kancelar Olaf Scholz insistira na odlučivanju većinom u Evropskom vijeću. Znate, Italija je najslabija konsolidirana demokratija u EU, sa manjkovostima stranačkog i izbornog sistema. Evropu čeka vruća politička jesen i zima, a u Kremlju mogu biti zadovoljni - poručuje Gjenero. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.