open-navfaktor-logo
search
Apel
Zagađenje zraka: Preporuka za rizične grupe stanovništva da smanje kretanje i boravak vani
Imajući u vidu najavljene promjene vremenskih prilika, moguće je i variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku, zbog čega, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdaje preporuke za stanovništvo da u takvim situacijama, smanje kretanje i boravak vani
13.12.2019. u 12:43
get url
text

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednjih 24 sata pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM 10 čestice, dok su ostali mjereni polutanti u dozvoljenim granicama.

Zabilježena prosječne dnevne vrijednosti PM10 čestica u zraku  su iznosile: Vijećnica  126,9, Otoka  112,9 i Ilijaš 127,5 µg/m3.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda se već danas, u drugoj polovini dana očekuje jačanje vjetra južnog smjera brzine 4-8 m/s. Sutra, u subotu, 14. decembra 2019. godine, veći dio dana će biti oblačno vrijeme, sa slabom kišom u jutarnjim satima, i slabim vjetrom brzine 1 do 3 m/s sjeverozapadnog smjera. Od nedjelje stabilizacija vremena sve do četvrtka, 19.12.2019.godine.

Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne preporučuje proglašenje epizode Pripravnost.

Imajući u vidu najavljene promjene vremenskih prilika, moguće je i variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku, zbog čega, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdaje preporuke za stanovništvo da u takvim situacijama, smanje kretanje i boravak vani.

Posebno se apeluje na rizične grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice, da smanje kretanje i boravak vani koliko mogućnosti dozvoljavaju, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.