open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Zagađenje zraka u Sarajevu: Šta policija radi tokom trajanja epizode "Uzbuna"
Upozoreno je 27 vozača, jedan je kažnjen, a inspekciji su pružene dvije asistencije
14.01.2020. u 15:12
get url
text

Postupajući po Odluci Vlade Kantona Sarajevo, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je od 11. januara do 14. januara, od momenta proglašenja epizode "Uzbuna", preduzimala  mjere i radnje iz djelokruga svoga rada u skladu sa pozitivnom zakonskom propisima i podzakonskom regulativom.                                                                   

Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj 44/19), propisano je, da će u slučaju, da je na snazi epizoda "Uzbuna", policijski službenici Uprave policije pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja zabrane kretanja automobila, u Zoni A, čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, te zabranu kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO3 i manju, putem postavljene privremene saobraćajne signalizacije Ministarstva saobraćaja. Pomenutim Planom propisano je, da će u slučaju da je na snazi epizoda "Uzbuna", policijski službenici pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja privremenog ograničenja upotrebe motornih vozila .

U skladu sa navedenim, organizacione jedinice u sastavu Uprave policije, koje u djelokrugu svog rada vrše kontrolu saobraćaja su preventivno, nadzirući primjenu poštivanja odredbi iz navedenog Plana kontrolisali 225 motornih vozila u saobraćaju. Od navedenog broja, upozoreno je 27 vozača, sankcionisan je jedan vozač teretnog motornog vozila zbog nepoštivanja postavljene saobraćajne signalizacije. Za navedeni vremenski period, pružene su dvije asistenicije Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Uprava policije će i dalje, u slučaju, da je na snazi jedna od epizoda iz spomenutog Plana, aktivno nastaviti sa primjenom odredaba Plana, u skladu sa svojim nadležnostima i propisanim mjerama, saopćio je MUP KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.