open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Zagađenje zraka: Ukinuta epizoda Pripravnost u svim zonama, osim u Ilijašu
Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja dva dana zabilježen je značajan pad koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10.
30.01.2020. u 15:50
get url
text

Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti ovog polutanta za jučerašnji dan na svim stanicama su bile ispod propisane granične vrijednosti (50µg/m3), osim na stanici Ilijaš. Jutros do 11 sati prosječne dnevne vrijednosti su iznosile: Vijećnica 50, Otoka 58, Ilidža 53 i Ilijaš 80 µg/m3.

Više je uzroka lošeg stanje kvaliteta zraka koje se i dalje zadržava na području Općine Ilijaš, a oni su: specifični geografski i orografski uslovi u kojima se nalazi Ilijaš (smještaj u maloj kotlini gdje je onemogućeno provjetravanje zraka), veliki broj domaćinstva koristi čvrsta goriva za zagrijavanje (drvo, pelet, ugalj, sječka, itd.), prisustvo industrijskih objekata koji u svom procesu rada emituju zagađujuće materije u zrak, privredni subjekti, uglavnom koriste čvrsta goriva za zagrijavanje ili u svom tehnološkom procesu, a čije sagorjevanje utiče na povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima se očekuje oblačno vrijeme sa  mogućom maglom ili niskom oblačnošću u kotlinskim dijelovima, uz puhanje slabog vjetra.

Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, je ukinulo epizodu „Pripravnost“ za sve zone u kojima se primjenjuje Plan, osim za Ilijaš u kojem su prosječne dnevne vrijednosti čestičnih tvari u zraku i dalje iznad propisane granične vrijednosti za ovaj polutant. Nisu zabilježena prekoračenja koncentracija ostalih polutanata.

U isto vrijeme, sve obveznike s područja Općine Ilijaš podsjećaju da je neophodno u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi sljedeće mjere: u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, navedeno je između ostalog u saopćenju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju rizičnim grupama stanovništva sa područja općine Ilijaš - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da smanjene kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.