open-navfaktor-logo
search
Sve zbog teksta
Zagovornike "legitimnog predstavljanja" boli što se glas Jasmina Mujanovića daleko čuje, pa ga napadaju
Jasmin Mujanović, politolog, politički analitičar, meta je žestokih napada na društvenim mrežama nakon što je napisao tekst za američki Just Security u vezi sa procesom izmjena Izbornog zakona i predložio principe kojih se treba držati pri ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini.
30.08.2022. u 18:21
get url
text

Mujanović je meta internet jurišnika privrženih politici "legitimnog predstavljanja" naroda koju predvode HDZ i Dragan Čović, naročito jer su mu stavovi koje javno iznosi u suprotnosti sa HDZ-ovim po ovom pitanju. Internet jurišnike, kako se čini, posebno smeta što se Mujanovićev glas često čuje u međunarodnim krugovima i u svjetskim medijima. 

VEZANI TEKST - Mujanović o Schmidtovom pokušaju izmjene Izbornog zakona: Potrebno je ozbiljno preispitivanje zapadne politike u BiH

Problem koji zagovornici "legitimnog predstavljanja" imaju sa Mujanovićem je upravo taj što on predstavlja glas one BiH koja se zalaže za građansku državu, bez diskriminacije i za ravnopravnost svih njenih državljana. 

Potrebno je ozbiljno preispitivanje zapadne politike u Bosni, i ona mora biti ukorijenjena u istinskim demokratskim principima, napisao je Mujanović u svojoj analizi, sugerirajući i visokom predstavniku Christianu Schmidtu principe na kojima se trebaju voditi pregovori o izbornim reformama. 

Budući da se ne slažu sa Mujanovićevim stavovima, na Twitteru su ga počeli prozivati "bošnjačkim nacionalistom", ali i koristiti pogrdne nazive i uvredljive komentare. Takve tvitove iz razumljivih razloga nećemo objaviti. 

Između ostalog, Mujanoviću se zamjera što ne piše i ne govori kritički o SDA, što je potpuno suludo, imajući u vidu da se svako ko prati njegov rad mogao uvjeriti u suprotno. Posebno je zanimljivo da takvi "prigovori" dolaze od pojedinih novinara koji izvještavaju za bh. i regionalne medije iz Washingtona. 

Mujanoviću, također na Twitteru, nije izostala podrška. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.