open-navfaktor-logo
search
Predstavnica MVP Rusije
Zaharova: Svaki pokušaj upotrebe Bonskih ovlasti treba smatrati provokacijom
Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u intervjuu novinskoj agenciji TASS da se "Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, budući da Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo rezoluciju kojom se on odobrava na ovu funkciju jer je takav rusko-kineski nacrt rezolucije blokiran". Također je istakla da svaku upotrebu Bonskih ovlasti treba smatrati provokacijom.
15.12.2021. u 23:08
get url
text
Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova

- Izjava o imenovanju Schmidta koju su 27. maja dali ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Dejtonskog sporazuma za BiH (UO PIC) nije dovoljno - rekla je Zaharova.

U nedostatku izražene međunarodne podrške i, što je od posebnog značaja, konsenzusa unutar same Bosne i Hercegovine, dodala je, Schmidt nema legitimitet neophodan za obavljanje funkcije visokog predstavnika.

- Rusija je bila primorana da suspenduje učešće na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji se održavaju u Sarajevu pod predsjedavanjem samoimenovanog visokog predstavnika. Nelegitimni visoki predstavnik nema nikakva vanredna izvršna ovlaštenja u smislu Aneksa 10 Mirovnog sporazuma i odgovarajućih odluka konferencija o implementaciji Mirovnog sporazuma. Prijetnje Christiana Schmidta da će ovlasti upotrijebiti protiv nepoželjnih za njega predstavnika naroda BiH nisu ništa drugo do želja za zavaravanjem. Svaki pokušaj upotrebe represivnog instrumentarija treba smatrati provokacijom - rekla je Zaharova.

Očigledna je apsurdnost situacije u kojoj se stranac, koga ne biraju građani BiH, rekla je ona, po svom nahođenju miješa u unutrašnje stvari zemlje, ne snosi nikakvu odgovornost za svoje postupke i zamjenjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

- U ovim uvjetima, srpski narod, kao jedan od tri ravnopravna državotvorna naroda Bosne i Hercegovine, s pravom odbija da prizna Schmidta kao legitimnog predstavnika međunarodne zajednice - naglasila je Zaharova.

Visoki predstavnik nije odgovoran čak ni sudovima – ni domaćim ni međunarodnim, a u evropskoj demokratskoj zemlji, kakva i jeste BiH, rekla je ona, ne bi trebalo biti mjesta za takvu strukturu, čije su aktivnosti suprotne principima vladavine prava.

- Upravni odbor je još 2006. godine donio temeljnu odluku o gašenju Ureda visokog predstavnika (OHR), a 2008. godine usaglašen je Program "5+2" koji je potrebno prilagoditi promijenjenoj stvarnosti - rekla je ona za TASS.

Kontraproduktivna su nastojanja OHR-a i vanjskih prisustva u BiH da za pogoršanje unutrašnje političke klime, istakla je, okrive Republiku Srpsku i njene legalno izabrane predstavnike.

- Napori međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini moraju biti usmjereni na oslobađanje ove suverene i nezavisne evropske države od vanjskog protektorata u vidu visokog predstavnika. Kako pokazuju nedavna dešavanja u BiH, on u sve većoj mjeri postaje faktor destabilizacije situacije u zemlji - zaključila je Zaharova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.