open-navfaktor-logo
search
Burno u Skupštini KS
Zahiragić Fortinoj vladi: Ponašate se kao šakali, bitniji vam psi lutalice nego mladi bračni parovi
Zastupnici opozicije u Skupštini Kantona Sarajevo nisu bili zadovoljni odgovorima Vlade KS na njihova pitanja i pozvali su da se povuče nezakoniti Prijedlog budžeta za 2021. godinu, jer je uskraćena javna rasprava i osnovno pravo građanima, nevladinim organizacijama da kažu šta oni misle o predloženom budžetu.
03.02.2021. u 20:05
get url
text

Nakon što su ministri Vlade KS odgovorili na pitanja zastupnika o Prijedlogu budžeta i kazali da zastupnici koji nisu zadovoljni odgovorima moraju pismeno poslati Vladi pitanja i bit će im odgovoreno također pismeno, nastavljena je rasprava o ovom dokumentu.

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević nije bio zadovoljan odgovorima koje je postavio ministrima. 

- Ovo je nezakonit Prijedlog budžeta Vlade KS. Ne postoji pravni osnov da se budžet donosi na ovaj način. Vlada je nezakonito pocijepala dva ministarstva o čemu će se izjasniti i Ustavni sud. Na ovakav način uskraćuje se građanima da učestvuju u javnoj raspravi, a Vlada to radi jer ne radi na zakonit način - istakao je Dević. 

Zastupnica SDA Amra Hasagić očekivala je "da se urade i neke kapitalne investicije, ali da nije vidjela niti jednu koja bi se trebala realizovati iz budžeta za 2021. godinu".

- Predlažem ministru zdravstva KS Harisu Vraniću da podnese ostavku jer će tako biti lakše i građanima i pacijentima. Kantonalno ministarstvo zdravstva bolje je radilo nedavno bez ministra nego sa vama na čelu - kazao je zastupnik SDA Haris Zahiragić.

On se osvrnuo i na povećanje stavke za putne troškove premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

- Na tako grub način povećana je cifra u kabinetu od 6.500 maraka za putne troškove premijera. Premijeru, pitajte djecu koja imaju dječiji doplatak 43 marke. Pitajte žene koje rade za kasama i koje pune budžet da bi ste vi imali 6.500 maraka, jer to je njihova godišnja plaća. Pitajte roditelje koji su morali kupovati djeci udžbenike, tene i garderobu da bi mogli ići u školu. Znam da ste fukcioner godinama i imate ogromnu plaću kao i mi zastupnici, pa ste se odrodili od svakodnevnih životnih problema – rekao je Zahiragić i dodao: 

- Vi bi da zadužujete KS i ja vam obećavam da vam to neću dozvoliti.

- Ponašate se kao šakali međunarodnih kreditnih organizacija, jer namjeravate uzimati kredite. Ja vam to nikada neću dozvoliti. U prijedlogu budžeta u stavci stanovi za mlade je nula maraka, a stotine hiljada maraka ste predvidjeli za azil pasa u Prači. Dakle, vama su bitniji psi lutalice nego mladi bračni parovi kojima ste ukinuli subvencije. To je sramotno. Stotine mladih ljudi su mi pisali mejlove i vama su pisali i molili vas da predvidite sredstva za njihove stanove bar na nivou 2020. godine, a vi ste stavili nulu. I onda govorite o natalitetu i subvencijama. Sram vas bilo! Nećete da izjednačite ni naknade za sve majke, koje su zaposlene i koje nisu, a govorite o natalitetu. Nisu majke krive one koje ne rade, jer im to nije omogućeno – riječi su Zahiragića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.