open-navfaktor-logo
search
Osvrt zastupnika
Zahiragić: KS je u stanju raspada, briga ih za projekte i građane, a "Trojka" se bavi revizijom
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić oglasio se na društvenim mrežama komentarom o stanju u Kantonu Sarajevo uz poruku da je doslovno u stanju raspada. 
18.05.2022. u 16:04
get url
text

- Kanton Sarajevo doslovno je u stanju raspada. Nepokošena trava i ostala vegetacija, a i ono malo što su pokosili, nisu pokupili, pa imamo epidemiju alergije na polen. Kontejneri puni, smeće po ulicama. KJKP RAD d.o.o. već godinu nije u stanju da nabavi gorivo. Situacija sa GRAS-om nije ništa bolja. Nezadovoljni radnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, nezadovoljni radnici u visokom obrazovanju, nezadovoljni studenti, do jučer nezadovoljni i radnici u zdravstvu. Osnivaju se instituti, u njih se zapošljava bez ikakvih konkursa ili kriterija. Opća bolnica nema hrane, građani skupljaju donacije. Projekat rekonstrukcije pruge već kasni, prva faza morala bili gotova do maja, iznos od 20,4 miliona eura - kredita, značajno uvećan. Za koliko? Ne znamo. Ugovor je sakriven. Saobraćaj u kolapsu.

Najavljivali javno rad u tri smjene, a ne rade ni u dvije. Najavljuju nove projekte u saobraćaju, a na Prvoj transverzali nisu kamena pomakli. Ustavni sud im obara jedan po jedan sistemski zakon. Nepotizam, nipotizam, korupcija, tenderisanja, grantovi i druge političke pošasti haraju Kantonom Sarajevo. Troškovi života u Kantonu Sarajevo, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, rastu iz dana u dan - njih to ne zanima, kažu nisu nadležni, a jesu za reviziju?

Pored budžeta značajno većeg od milijardu nisu uradili ništa da grijanje ne poskupi, da pomognu najugroženijim kategorijama... Puštaju film koji negira genocid u Srebrenici, proglašavaju osobu koju su majke Srebrenice optužile za njenu nečasnu ulogu za počasnog građanina KS, a brane one koji nam broje ubijenu djecu kao da su to samo statističke brojke. O radu načelnika "Trojke" ne možemo ni govoriti, jer nemamo o čemu... Sve ovo, uprkos rekordnim zaduživanjem za stotine miliona, a koje će naši unuci vraćati. Zakazuju tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo! Ne na gore nabrojane teme, ne na temu mladih, kulture ili sporta, nego na temu, PAZITE SAD: Revizije iz 2017. godine! Skupština Kantona Sarajevo da se bavi ovim pitanjem? To je neustavno i nečuveno.

To nije sve. Na zvaničnom dokumentu su napisali "revizija tužbe BiH protiv Srbije" - a radilo se zapravo o pokušaju revizije presude. Vidite da sam bio u pravu kada sam rekao da oni ne znaju ni šta je revizija. Dakle oni ne znaju ni šta se to pokušalo revidirati te 2017, pa u pisanom zahtjevu napišu "revizija tužbe", a ne presude i to tri puta!

Ovo je najgrublja zloupotreba vlasti ikada, ali i dokaz kako su spremni daleko ići u svojoj prljavoj kampanji. Briga njih za mjere, principe, projekte i građane KS, oni su baš o ovome odabrali da imaju posebnu sjednicu. Pitanje dana je kada će neki kantoni u Hercegovini napraviti tematsku sjednicu o Izbornom zakonu, entitet RS o NATO-u i drugim temama iz nadležnosti države. Oni to ne razumiju, njima je sukob jedino što imaju ponuditi i na tom putu ne pitaju za cijenu.

Prvo su proglasili Nevenku Tromp, uprkos apelu žrtvama genocida da to ne rade, za počasnog građanina Kantona Sarajevo, onda je ona obišla krug po medijima, a onda su oni počeli iznositi iste neistine kao što su to radili 2017. godine kada je tema bila aktuelna. Zašto misle da će 2022. uspjeti u nečemu što nisu pet godina ranije? Koliko god paradoksalno sve ovo bilo, ne mogu da dočekam tu sjednicu, kada će građani u živom prijenosu vidjeti koji su zapravo kapaciteti ljudi se nude da ih vode. Vidimo se na tematskoj sjednici - poručio je Zahiragić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.