open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Zahiragić o budžetu FBiH: Rast će plaće političarima, premijeru 500 KM, Bradari i više, a minimalac...
U raspravi o predloženom budžetu FBiH za 2024. godinu koji iznosi 7.474.800.209 KM u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH vlast je hvalila budžet a iz opozicije se moglo čuti da nije transparentan niti razvojni. Delegat Haris Zahiragić (SDA) je kazao da će se usvajanjem budžeta povećati plaće političarima za 400, 500 KM, federalnim parlamentarcima od 300 do 350 KM...
25.01.2024. u 16:22
get url
text

- Nećemo podržati ovaj budžet. Imamo kantonizaciju Federacije. Minimalna plaća neće biti 1.000 KM ni u ovoj godini, doprinosi se neće smanjiti... Ovaj budžet razotrkiva da ova Vlada u ovoj godini ne planira ništa sistemski, niti ozbiljno raditi. Ono što Vlada planira uraditi jeste da će premijeru FBiH plaća biti 500 KM veća.

Kada usvojite ovaj budžet povećat ćete plaću Nerminu Nikšiću za 500 KM, predsjednici FBiH Lidiji Bradari možda malo više, predsjedavajućim Parlamenta, čak i nama delegatima ionako visoke plaće će biti povećane između 300 i 350 KM, ministrima 400 KM. Ovaj budžet će donijeti ogromno povećanje plaće političarima - rekao je Zahiragić.

Budžet nikada bolji

Delegat Damir Marjanović (Pokret za nove generacije) kritički se osvrnuo na predloženi budžet, tajming predlaganja.

- Ovaj dokument sam vidio jučer u izvornom obliku. Zanima me kako će ekipa iz pozicije da brani ono što je ranije napadala - rekao je Marjanović i pitao na osnovu kojih parametara su sa 300 hiljada KM na 500 hiljada KM povećana sredstva za četiri akademije nauka.

- Od njih četiri, tri su udruge od kojih jedna nema web stranicu a druga ima i posljednja je informacija iz 2017. godine. Dakle, jedna akademija i tri udruge građana. Šta ćete dobiti od tih akademija, koja su rješenja ponudili? Ja ih ne vidim - kazao je, između ostalog, Marjanović.

Za delegata Vibora Handžića (NS) budžet "nikada bolji sadržajno nije bio".

- U odnosu na prethodne godine tvrdim da nikada nije bio bolji. Unapređenje avioprometa sa 2,6 miliona KM na sedam miliona KM. Povećanja za poljoprivredu, bravo Vlado Federacije BiH - kazao je Handžić.

Dodaje kako ga posebno raduju tri nova radna mjesta u Uredu Vlade FBiH za Evropske integracije.

Delegatkinja Aida Obuća se referirala na način slanja i usvajanja budžeta.

Šta će biti sa tunelom Hranjen 

- Procedura slanja i usvajanja budžeta je prekršena. Mi budžet ratmatramo po hitnoj proceduri na vanrednoj sjednici, dakle u teškom stanju. Kada je u pitanju sam budžet, prepoznajem mudrost ministra finansija koji je oprezno obrazložio, izuzimajući optimizam i kazao da, bez obzira na povećanja, ovo neće biti tako lahka godina.

Iznenadila me je jedna rečenica, "kako funkciju razvoja privrede i zdravstva otežava složena politička situacija u Federaciji BiH". Ne ohrabruje da se dosta nade polaže na privredu i ekonomiju a samo u jednoj rečenici se spominju fiskalni zakoni. Potajno se odustaje od intenzivnije borbe protiv korupcije. Za Palatu pravde se nudi dva miliona KM umjesto 20 miliona KM.

Mnogo se dalo na transfere nižih nivoa vlasti. Što se tiče putne infrastrukture, nema izdvojenih kapitalnih projekata poput tunela Hranjen, sve je stavljeno u grupnu stavku - kazala je Obuća.

Ukazala je kako 50 miliona KM za Fond solidarnosti nije dovoljno.

- Ovo jeste najveći budžet ali da li je najbolji, mislim da nije - rekla je Obuća.

Govorila je i delegatkinja Vedrana Vujović.

Slušajući Handžića pomislio sam da smo u Švicarskoj 

- Ovaj budžet nije kapitalni niti razvojni, već linijski. Zamjeram način na koji se prezentuju bitni projekti. Isključeni su kantoni jer nije bilo javne rasprave. Transferi se odnose sredine gdje vladajuća većina sa nivoa FBiH ima vlast. Nema unapređenja Krivičnog zakona, zaštite žrtava. Imamo pitanja za Ministarstvo rada i socijalne politike, koliko će biti povećanje penzija u 2024. Mnogi penzioneri se pitaju koliko će dobiti povećanje i hoće li penzija bit dostojne pristojnog života u ovoj godini. Želim reći da je budžet poprilično netransparentan - kazala je Vujović.

Budžet je komentirao i delegat Mehmed Memišević.

- Slušajući Handžića pomislio sam da smo u Švicarskoj. Handžić nije spomenuo povećanja plaća ministara, zastupnika. Jedan puni sat se pripremao za sjednicu, šta bi bilo da se pripremao sat i po. Što se tiče zdravstva, dok se naši građai moraju liječiti sakupljanjem novca, apelima putem društevnih mreža, ova Vlada predlaže neznatno povećanje Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Povećane su stavke za neprofitne organizacije - kazao je Memišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.