open-navfaktor-logo
search
Kantonalni zastupnik
Zahiragić o referendumu u Starom Gradu: Šta nam govori slab odziv građana i kakva je to poruka "Trojki"
U sarajevskoj Općini Stari Grad danas je održan referendum na kojem su građani odlučivali o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Prema nezvaničnim podacima iz stranačkih štabova 80 posto građana koji su izašli na biračka mjesta glasalo je za opoziv. 
23.07.2023. u 21:41
get url
text

VEZANI TEKST - Ibrahim Hadžibajrić smijenjen sa pozicije načelnika Starog Grada

O referendumu i rezultatima oglasio se i Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. 

- Građani Starog Grada su protiv načelnika (koji su izašli na referendum), ali je puno više njih protiv onoga što im se nudi kao alternativa (oni koji nisu izašli). Prošao je referendum za opoziv načelnika Starog Grada. Odluku o opozivu mora potvrditi još i Općinsko vijeće.Mogao bih reći da mi iz SDA Stari Grad, možemo imati određenu vrstu moralne satisfakcije, jer smo preko 12 godina bili jedina konzistentna opozicija načelniku Hadžibajriću. To je često i isticao, kako mu mi stalno "pušemo za vratom".

Jedne prilike, lično sam mu kazao kako sila Bogu nije mila - i doista nije, a to ti se pokaže kada se najmanje nadaš.
Međutim, ono što je porazno jeste činjenica da je na referendum izašlo samo 4.786 od ukupno 36.193 registrovanih birača ili svega 13,22 posto birača.

Šta nam to govori, osim da ovaj referendum, iako legalan, realno i nema neki snažan legitimitet? Govori nam to da građani Starog Grada nisu izašli da podrže načelnika, ali, uprkos ozbiljnim optužbama na račun Hadžibajrića, nisu izašli ni protiv njega na referendum.

Također, govori nam da vlada generalna letargija i nezainteresovanost građana za važne procese u društvu i državi. Najviše od svega, ovo je poruka građana Starog Grada onima koji su kandidovali Hadžibajrića, a koji su sada najglasnije agitovali za njegov opoziv ("Trojka" + pojedinci), da ni oni više nemaju povjerenje građana Starog Grada, kako zbog licemjerne politike na lokalnom nivou, tako i zbog katastrofalne politike na višim nivoima.

Referendum je građane koštao preko 150.000 KM. Vidjet ćemo kada i kakvu odluku će donijet Općinsko vijeće, ali izbori koji će vjerojatno uslijediti će koštati mnogo više, a svakako redovni lokalni izbori bit će opet održani sljedeće godine... Pitanje je svrsishodnosti svega ovoga, ali šta je tu je. Bilo kako bilo, SDA Stari Grad će sama ili zajedno sa potencijalnim partnerima - što svakako priželjkujemo, ponuditi kandidata u slučaju prijevremenih izbora.

Krenut ćemo sa procedurom i procesom donošenja odluke o potencijalnim kandidatima već sutra, a kriteriji će biti da je obrazovan/a na pravom Univerzitetu, a ne na divljim univerzitetima, da ima neki uspjeh i mimo politike, da ima čist obraz i čistu prošlost, da nije opterećen/a svojom političkom historijom, da nije opterećen/a hipotekama i ustupcima raznim pojedincima i skupinama, te naravno da ima viziju kako može od Starog Grada napraviti općinu ugodnog života za sve generacije, općinu jednakih šansi za sve ljude i općinu vladavine prava u kojoj će svaki građanin, privrednik i investitor, imati isti tretman - što svakako do sada nije bio slučaj! - poručio je Zahiragić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.