open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Zahiragić: Očekujem da se ministri iz SDA ograde od parade ponosa
Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić se na svom Facebook profilu osvrnuo na najavljenu paradu ponosa koja bi se narednog mjeseca trebala održati u Sarajevu.   
22.07.2020. u 19:27
get url
text

Zahiragić je naveo da su jučer premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar MUP-a Ismir Jusko (oba SBB) u ime Vlade KS primili organizatore parade ponosa i dali im podršku u organizaciji iste.

Dalje je, između ostalog,napisao:

- Istina je kako je pravo na javno okupljanje zagarantovano Zakonom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima - osim u slučaju da se isto ne može osigurati. S obzirom da je KS prošle godine osigurao 'Paradu' i da je organizovana bez ikakvih problema - taj argument koji se koristio godinama unazad više nije moguće upotrijebiti. Svjestan sam da je pravo na okupljanje, tj sloboda udruživanja i okupljanja zagarantovana Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Međutim, istom tom Konvencijom je članom 9. zagarantovana Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, a članom 10. sloboda izražavanja. S tim u vezi iskazujem svoj javni protest radi podrške predstavnika Vlade KS 'Paradi' i osuđujem istu, a očekujem da se ministri u Vladi KS iz SDA također ograde. Argumenti, kada sam ja u pitanju, su isti kao i prošle godine.

Posebna tema jeste najava 'Parade' kao javnog okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a radi koje su uvedene mnoge mjere. Očekujem da će Krizni štab ipak, ako ništa radi epidemioloških razloga, istu zabraniti. Sjećate se šta se desilo nakon nedavnih protesta - kako je skočio broj oboljelih?

U svakom slučaju, jasno je kako je cilj kontinuiranih aktivnosti na promociji različitih seksualnih orijentacija i rodnih - a ne spolnih, identiteta, nije ništa drugo do 'kuhanje žabe'. Kada žabu živu ubacite u kipuću vodu, ona će iz iste iskočiti, a ukoliko je ubacite u hladnu vodu pa lagano kuhate, ona će se privikavati na to postepeno povećanje temperature i u konačnici će biti živa skuhana... Ne želim biti 'skuhan', a ne želim ni da naša djeca budu 'skuhana'...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.