open-navfaktor-logo
search
Mačak u vreći
Zahiragić: Ovako izgleda zgrada u kojoj je Vlada KS ponudila stanove mladima od 2.400 KM po kvadratu
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić objavio je snimak zgrade u kojoj se nalaze stanovi koji su ponuđeni putem javnog poziva za rješavanje stambenog pitanja za mlade u Kantonu Sarajevo.
29.11.2021. u 16:36
get url
text

Podsjećamo, za ove stanove mogli su aplicirati mladi sa područja KS koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a za ponuđene stanove Vlada KS će izdvojiti po 25.000 KM subvencije.

- Od početka novog modela subvencioniranja stanova za mlade, upozoravao sam da je proces netransparentan. Investitori "prijave" stanove koje oni nude, cijenu daju proizvoljno, a onda Vlada subvencionira po javnom pozivu 25.000 KM po stanu. Mladi koji se prijavljuju na Javni poziv, doslovno kupuju "mačka u vreći" jer projekti zgrada nisu bili sastavni dio Javnog poziva.

Upozoravao sam da je to model kojim se Vlada stavlja u ulogu agenta za nekretnine i to one koje investitori nisu mogli prodati nikome - i pored toga im gratis dodijeli 25.000 KM na realnu / tržišnu cijenu. U konkretnom slučaju, ova "kuća" se nalazi u ulici Trebinjska, naselje Buča Potok.

U okruženju "kuće" koju je Vlada ponudila kao zgradu, kako možete vidjeti na videu, nalaze se privatne kuće. Ova bijela plastična vrata su, vjerovali ili ne, glavni ulaz u "zgradu" – naveo je Zahiragić.

Istakao je da je projekat, "prema svjedočenju (ne)sretnika koji su prošli na Javnom pozivu, katastrofalan".

- Prilaz "zgradi" koja je ukopana i zbog toga puna vlage, preko ove livade s donje strane kao što vidite, također. Kvalitet radova ispod svakog nivoa i standarda struke. I znate li koliko je cijena stana na 1. spratu ove "zgrade" koju je Vlada KS ponudila mladima? 2.400 KM! Svako ko živi u Sarajevu zna da se za 2.400 KM po kvadratu može pronaći stan u užoj gradskoj jezgri, čak i u novogradnji na nekim puno atraktivnijim - u smislu stambenog urbanizma, lokacijama nego što je ova, ali i u zgradama koje liče na zgrade. Iskreno, mislim da ne postoji čovjek generalno, a posebno ne mlad čovjek, koji bi u ovom objektu kupio sebi stan ni po duplo manjoj cijeni.

Međutim, tu uleti Vlada KS, ponudi kao subvenciju od 25.000KM, izreklamira i proda po nerealnoj, za inteligenciju uvredljivoj cijeni. Ova zgrada je vrh ledenog brijega, ima još šokantnih informacija na temu ovog Javnog poziva koji je proveden do kraja netransparentno, a o čemu ćemo naknadno govoriti – naveo je Zahiragić.

Napomenuo je da svi mladi ljudi koji su na ovakav način prevareni imaju pravo ne potpisati ugovor.

- To jeste, imaju pravo odustati od kupovine ovakvih stanova, a ukoliko budu imali nekih problema, stojim im na raspolaganju zajedno sa kolegama iz Kluba. I da, zadovoljstvo je biti na drugoj strani – zaključio je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.