open-navfaktor-logo
search
Označio Brčko
Zahiragić svojom mapom odgovorio Nešiću: "Real life vs. Instagram"
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić reagirao je na objavu državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića, koji je objavio "mapu RS-a" koja uključuje i Brčko distrikt.
29.06.2023. u 19:01
get url
text

Zahiragić je objavio mapu Bosne i Hercegovine, sa istaknutim Brčko Distriktom, koji presijeca RS na dva dijela.

- Real life vs Instagram. (Stvarnost nasuprot Instagrama, op.a.) 51.129km2 - ni metra više, ni metra manje - napisao je Zahiragić.

Kasnije je na Facebooku napisao nešto opširniju reakciju.

- Sto puta ponovljena laž može postati istina, samo kada se na nju ne odgovara istinom - kazao je Zahiragić, podsjetivši kako je državni ministar sigurnosti podijelio kartu RS-a, a na kojoj je Brčko i okolica, prikazano kao sastavni dio tog entiteta.

Zahiragić je naveo da je objavljivanje karte entiteta RS na kojoj je i Brčko distrikt prikazan kao sastavni dio - antiustavni čin.

- Entitet RS nema kontinuitet teritorije, iako skoro na svakoj karti koju naprave i objave političari ili institucije iz RS-a, djeluje kao da ima - naveo je.

Potom je objasnio kako je raspoređena teritorija RS-a.

- Brčko distrikt dijeli entitet RS na dva djela - možemo reći na zapadnu RS i na istočnu RS. Ovaj istočni ima nešto povoljniji geopolitički položaj, jer u dubini ima dosta granice Bosne i Hercegovine i Srbije. Međutim, taj dio nije naseljen, pa tako Sarajevo samo ima puno više stanovnika nego čitava istočna RS.

Osim toga, taj dio Bosne i Hercegovine je zapostavljen u svakom smislu od strane vlasti iz Banje Luke. S druge strane, zapadni dio RS, a u kojem se nalaze Banja Luka, Doboj i Prijedor, dosta je razvijeniji ima više stanovnika, ali se nalazi potpuno okružen entitetom FBiH, Brčko distriktom i članicom NATO-a Republikom Hrvatskom - u kojoj za razliku od '92 nema tzv. 'Republike Srpske Krajine - naveo je Zahiragić.

Poručio je da "ukoliko ne žele smiriti strasti u RS-u i sruše mirovni sporazum, ne treba da misle da će imati autonomiju na 25.053 km2".

- Šta hoću reći? Entitet RS je tigar od papira. Moj im je savjet da budu zadovoljni time što su se provukli sa genocidom i drugim ratnim zločinima, a uz pomoć kojih su dobili ovaj stepen autonomije. Građanima Bosne i Hercegovine, svim narodima, treba mir, treba im snažnija ekonomija, treba im razvoj i perspektiva. Zbog toga bi bilo dobro da se konačno političari iz entiteta RS okrenu tim temama. Ukoliko pak ne žele, neka nastave sa raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ako sruše mirovni sporazum, neka ne misle da će imati ovakvu autonomiju na 25.053 km² kako Nešić danas, ponosno napisa. Ako me neko pita za moj stav, nikada i nisam imao neke emocije prema Dejtonu i unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine koje je on propisao... 51.129 km² - ni metar više, ni metar manje - naveo je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.