open-navfaktor-logo
search
Preuranjeno podnošenje
Zahtjev CIK-u za ponovno brojanje glasova: Šarovićeva i Borenovićeva predstava za javnost
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović danas će Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjedika bh. entiteta Republika Srpska. 
05.10.2022. u 10:03
get url
text

Prije predaje zahtjeva u CIK predviđeno je obraćanje za medije lidera SDS-a i PDP-a ispred prostorija Centralne izborne komisije sa početkom u 15 sati.

Ni Šarović ni Borenović nisu neiskusni političari, pa da ne znaju kako se zahtjev za ponovno brojanje glasova može predati tek nakon što CIK objavi izborne rezultate, ali se pokušava izvršiti pritisak i "podebljati" izjave zvaničnika ove dvije opozicione stranke iz RS-a da je kandidatkinja za predsjednika RS-a Jelena Trivić pokradena na izborima održanim 2. oktobra. 

U izbornoj noći u štabu PDP-a i na banjalučkim ulicama uveliko se slavila pobjeda Trivić. U utrci za predsjednika RS-a, prema posljednjim podacima CIK-a vodi Milorad Dodik sa 277.703 osvojena glasa, dok Trivić ima 249.595 glasova. 

U Izbornom zakonu BiH jasno je definirano kada se može podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova, u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila izborne rezultate.

Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.