open-navfaktor-logo
search
Paravojni kampovi u RS-u
Zahuktala se Dodikova mašinerija: SNSD-ovci u Parlamentu BiH uputili inicijativu za smjenu Heleza
Klub zastupnika SNSD-a i Srpski klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je danas inicijativu za smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Zukana Heleza.
27.11.2023. u 14:16
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto se Dodik uzbuđuje zbog Helezove izjave Tužilaštvu ako u entitetu RS nema paravojnih kampova?

U Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara - smjenom Heleza navodi se da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mjesto ministra, odnosno od 25. januara, svojim izjava i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan utjecaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara.

- Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale su i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti - ističe se u Inicijativi.

- Posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije - stoji u inicijativi. 

Upozoreno je da "ovakva izjava ima za cilj isključivo širenje dezinformacija, rusofobije, te stavljanje mrlje na institucije Repbulike Srpske, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske".

- S obzirom na to da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa ovim navodima, te navelo da će u okviru predmeta ministar biti pozvan da da iskaz i prezentuje sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže, postoji mogućnost da će ministar biti ponovo osuđen za krivično djelo davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da je i ranije bio spreman na izvršenje tog krivičnog djela - navodi se. 

U jednoj od izjava koju je objavio na društvenoj mreži Facebook poručio je, između ostalog, da "kao ministar odbrane ima plan B", očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rješavanje određenih državnih problema vojnim putem.

- Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u Bosni i Hercegovini, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka - ukazali su iz Kluba zastupnika SNSD-a i Srpskog kluba.

VEZANI TEKST - Helez dao izjavu u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u

Također, ističu, "ovakvim izjavama potkopavaju se odredbe Dejtonskog sporazuma čiji je osnovni cilj donošenja bio postizanje i održavanje mira i stabilnosti između tri konstitutivna naroda i ostalih, te sprečavanje eventualnih novih sukoba".

- Јedna od izjava ministra Heleza kojom je, osim narušavanja ugleda Ministarstva, pokušao da naruši i odnose dvije zemlje, jeste izjava koja se odnosila na to da on "raspolaže tajnim obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće leđa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predviđa njegov politički pad" - podsjeća se u inicijativi koja je u posjedu Srne.

Iako ove navode nikada nije dokazao, ukoliko bi se oni hipotetički i uzeli u obzir kao tačni, takva situacija predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, odnosno člana 11. Zakona koji definiše čuvanje tajnih podataka, a u kojem je propisano da svi funkcioneri iz člana pet, odnosno člana 6. Zakona, kao i ostali funkcioneri i zaposleni koji imaju zakonsko ovlaštenje za pristup tajnim podacima, imaju obavezu da kao tajne čuvaju podatke sve do skidanja s njih oznake tajnosti bez obzira na to kako su do njih došli, a to važi i nakon isteka njihovog mandata, prestanka radnog odnosa, odnosno prestanka vršenja dužnosti ili članstva u odgovarajućem organu.

Također, navodi se u inicijativi, ovakvim navodima stvoren je osnov i za podnošenje krivične prijave zbog izvršenja krivičnog djela odavanje tajnih podataka, propisanog članom 164. Krivičnog zakona BiH.

U inicijativi se podsjeća da obavljanje svake javne funkcije, pa tako i funkcije ministra, podrazumijeva dužnost i obavezu imenovanog lica da vršenjem te funkcije postupa u skladu sa najvišim etičkim, moralnim i zakonskim normama, te da predstavlja instituciju na način koji ne urušava njen kredibilitet i ugled.

VEZANI TEKST - Helez otkrio da na području RS-a postoje vojni kampovi, izazvao žestoke reakcije, oglasili se i Rusi

Ovakvim postupanjem osigurava se profesionalno i zakonito djelovanje institucija, a sve u cilju sprovođenja zakona, zaštite ustava i Dejtonskog sporazuma te ostvarivanja potreba i prava građana.

- Međutim, gore navedeni obrazac ponašanja nije moguće primijeniti na ministra Heleza - ocijenjeno je u dopisu.

- Polazeći, prije svega, od lične biografije Heleza koja je može se reći, vrlo sporna i upitna, uzimajući u obzir činjenicu da je isti više puta osuđivan u krivičnim postupcima /krivična djela davanje lažnog iskaza i učestvovanje u tuči/, te učestovao u drugim incidentima koji su medijski propraćeni, postavlja se pitanje njegove profesionalne i etičke kvalifikacije za obavljanje funkcije ministra - naglasili su zastupnici iz Republike Srpske.

- Shodno svemu navedenom, uzimajući u obzir niz negativnih postupaka ministra kojim se gotovo svakodnevno narušava ugled i kredibilitet ministarstva i Vijeća ministara, izaziva panika i stvara atmosfera straha, te osnovane sumnje da bi mogao ponoviti krivično djelo za koje već osuđivan, potpisnici ove inicijative zahtijevaju smjenu Heleza, istaknuto je na kraju inicijative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.