open-navfaktor-logo
search
Skupština
Zaid: Neusvajanje zakona znači ostanak Sindikata bez reprezentativnosti, moguć generalni štrajk
Podsjeća da su "federalni sindikat i tri kantonalna sindikata (Orašje, Tuzla, Sarajevo) reprezentativnost izgubili početkom ove godine
05.10.2019. u 17:18
get url
text
Zaid: Predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH
Zaid: Predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH

Predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid najavio je da bi uskoro trebalo da bude definiran način nastavka sindikalnog zalaganja, u vezi donošenja zakona o reprezentativnosti u federalnom Parlamentu.

- To će vjerojatno podrazumijevati proteste doktora u Federaciji BiH i moguće generalni štrajk na teritoriji FBiH. Ne možemo više čekati. Ne usvajanje tog zakona znači ostanak federalnog Sindikata bez reprezentativnosti, nemogućnost potpisivanja kolektivnog ugovora i neriješen radni status doktora u Federaciji BiH - naglasio je za Fenu nakon skupštine Sindikata u Tuzli.

Podsjeća da su "federalni sindikat i tri kantonalna sindikata (Orašje, Tuzla, Sarajevo) reprezentativnost izgubili početkom ove godine" te smatra "da je jedino rješenje što hitnije donošenje zakona o reprezentativnosti, koji će prepoznati i sindikat doktora kao reprezentativni sindikat."

Prema njegovim riječima, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH čini oko 92 posto od ukupnog broja doktora u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.