open-navfaktor-logo
search
Haos na terenu
Zaimović: Firme podnose tužbe Ustavnom sudu FBiH zbog komunalnih taksi, ovo se mora urediti
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović uputio je inicijativu prema Vladi Federacije BiH, tačnije, ministarstvima pravde i finansija za upućivanje u parlamentarnu proceduru teksta zakona o komunalnim taksama na federalnom nivou. 
23.12.2021. u 07:21
get url
text

Zaimović u inicijativi objašnjava kako su razlog iniciranja izrade teksta ovog zakona učestali predmeti na Ustavnom sudu FBiH u pogledu zahtjeva za ocjenu ustavnosti općinskih / gradskih odluka o komunalnim taksama, a koje su zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda proglašene neustavnim.

Kršenje ustavnog prava na jednakost pred zakonom 

- Gradovi i gradska vijeća propisuju različite takse za različite djelatnosti sami procjenjujući koliko bi koja djelatost, koje od preduzeća trebalo da doprinese općinskim budžetima. Na bazi takvih odluka privredni se subjekti žale i svaki put Ustavni sud FBiH presudi, radi se o više desetaka presuda, koje su utvrdile da djelatnost ne može biti kriterij za utvrđivanje različite visine naknada za istaknutu firmu jer se time krši ustavno pravo na jednakost pred zakonom.

Imamo i problem nepostojanje zakona na federalnom nivou kao izvora materijalnog prava kojim bi bili propisani kriteriji za utvrđivanje visine naknada.

Dakle, pravi se jedan pravni haos na terenu zbog toga jer ta oblast nije uređena i smatram neophodnim da se ta stvar uredi jer i u konačnici dolaze firme koje dobiju presude i budu im vraćeni iznosi koje uplate, a općinska vijeća bivaju izložena nepotrebnim troškovima, tu su frustracije, hodanja po sudovima, angažovanje advokata i od toga nema niko koristi - govori nam Zaimović.

Dodaje kako je Ustavni sud Federacija BiH u više desetaka presuda utvrdio da djelatnost ne može biti kriterij za utvrđivanje različite visine naknade za firmu jer se time krši ustavno pravo na jednakost pred zakonom.

Zaimović ukazuje kako je Ustavni sud izričit u stavu da komunalna taksa na istaknutu firmu mora biti jednaka za sve obveznike bez obzira na vrstu djelatnosti kojom se firma bavi.

Upitali smo koliko iznose te takse.

Odgovorni Ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo pravde 

- Te takse koje propisuju općinska, odnosno, gradska vijeća znaju biti o 100 KM do više desetaka hiljada KM. Naravno, sve to padne na Ustavnom sudu i zbog toga ima potrebe da se ova oblast reguliše. Takse se propisuju na godišnjem nivou. Ovu oblast zakonom bi trebalo da urede Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija FBiH - kazao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.