open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zaimović: Imali smo najmanje 20 zaraženih koronom, možda sjednica krajem novembra ipak bude online
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebalo bi da održi sjednicu 26. novembra, međutim još nije dogovoreno na koji način, da li uz fizičko prisustvo zastupnika ili online.
08.11.2020. u 08:35
get url
text

Podsjećamo, od početka pandemija koronavirusa ovaj dom ima problema s prostorom jer je riječ o najvećem zakonodavnom tijelu u našoj zemlji, koji broji 98 zastupnika. Njihova parlamentarna sala ne ispunjava epidemiološke uvjete.

Još nisam imao konsultacije sa Kolegijem 

Naime, tokom održavanje posljednje sjednice u hotelu Hills u Sarajevu, 15. oktobra u kongresnu dvoranu su upali sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sugerišući da prekinu sjednicu jer je u kongresnoj dvorani bilo više od 50 zastupnika. Nakon toga sjednica je i prekinuta.

VEZANI TEKST-Inspektori upali u hotel Hills, traže od federalnih zastupnika da prekinu sjednicu

Poslije takve neprijatnosti koju su doživjeli zastupnici, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku kojom se Parlament Federacije Bosne i Hercegovine izuzima iz naredbe kojom je utvrđeno da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ljudi, ne više od 50 osoba.

- Sjednicu bi trebalo da održimo krajem mjeseca, negdje 26. novembra. Još nisam imao konsultacije sa Kolegijem o načinu održavanja sjednice. S obzirom na to da je situacija sa koronavirusom već pomalo i dramatična, postavlja se pitanje da li sada dolaze u obzir i sjednice u kongresnim dvoranama u kojima smo ih održavali ili ćemo se vratiti na online zasjedanje - govori nam Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Podsjeća kako svaki put pred održavanje sjednice imaju konsultacije sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, pa je tako bilo i pred posljednju sjednicu u hotelu Hills.

I sada imamo nekoliko zaraženih 

- Krizni štab je i ranije izuzeo Parlament FBiH iz naredbi i onakav ulazak inspekcije je sramota - naglašava Zaimović.

Upitali smo da li, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, imaju oboljele od korone.

- Konstantno ih je značajan broj ili zaraženih ili u izolaciji zbog kontakata sa zaraženim osobama. Mislim da je 20 njih najmanje već bilo zaraženo i hvala Bogu evo svi su to prebrodili bez većih posljedica. I sada imamo njih nekoliko koji su zaraženi ili koji su u izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom - ispričao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.