open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović: Na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrat ćemo mjere pomoći privrednicima
Danas će u Sarajevu, u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, biti održan sastanak predstavnika klubova u Zastupničkom domu FBiH na kojem će se predstaviti plan ekonomskih mjera u cilju pomoći prvrednicima pogođenim zbog koronavirusa, rekao nam je inicijator sastanka Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.
01.04.2020. u 11:13
get url
text

Zaimović nam je kazao kako do kraja sedmice očekuje preporuke kriznih štabova Kantona Sarajevo i FBiH, kada je riječ o zasjedanju Parlamenta FBiH naglasivši da je funkcionisanje Parlamenta neophodno radi funkcionisanja države.

Vidjet ćemo hoćemo li se usaglasiti 

- Danas sam pozvao prestavnike svih klubova u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na satanak u Vladi FBiH. Tamo će biti predstavljen plan ekonomskih mjera i evo očekujemo i od stranaka iz pozicije i opozicije, da daju svoje komentare, ideje. Da usaglasimo materijal koji će biti prihvaćen, a koji će pomoći privrednicima u ovakvoj situaciji. Zbog ove situacije u koju su dovedeni zbog pandemije koronavirusa. Hoćemo li mi usaglasiti to s obzirom na to da premijer ima radni materijal, ili će se očekivati neki prijedlozi nakon toga, vidjet ćemo - govori nam Zaimović.

Osvrnuo se i na budući rad Parlamenta FBiH.

- Krizni štab Kantona Sarajevo ima razloga što je zabranio skupove sa više od 20 ljudi jer dan prije te odluke desila se ona pucnjava na svadbi u Vogošći i ne mogu oni samo zbog Parlamenta mijenjati takvu odluku. Ali svakako mislim da su previdjeli da u Sarajevu zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH i da oba imaju više od 20 ljudi. Tu je i Parlament BiH. Funkcionisanje parlamenata je neophodno radi funkcionisanja države. Poslali smo dopis, očekujemo odgovor. Mislim da se radi o previdu, očekujemo da će oni napraviti izmjenu, u smislu da se to ne tiče viših organa vlasti, odnosno, parlamenata na višim nivoima. Nama odluka treba do kraja sedmice, jer je vrlo moguće da ćemo početkom sljedeće sedmice zakazati sjednicu Parlamenta FBiH - rekao nam je Zaimović i dodao:

- Mi smo usput uputili dopis i Kriznom štabu FBiH, gdje smo tražili, s obzirom na to da smo imali ozbiljne reakcije uglednih ljekara, kolega iz Parlamenta u vezi s mjestom održavanja, da nam Federalni štab skupa s Epidemiološkom službom napravi plan da li je Dom mladih adekvatan prostor za sjednicu, ako nije da na preporuče neki drugi, veći prostor, da ja na sebe ne prihvatam odgovornost da se ne ne daj Bože ne zarazimo, da imamo neki novi klaster iz Parlamenta FBiH.

Dodaje da će se raditi na izmjeni poslovnika u Parlamentu FBiH.

- Mi smo bili u dogovoru s kolegama iz Doma naroda FBiH vezano za izmjenu poslovnika, da ih izmjenimo na isti način, odnosno, da oni planiraju održati sjednicu dan nakon održavanja sjednice Zastupničkog doma jer jedan dom bez drugog ne vrijedi. Mada ja sam i na kolegiju govorio oko toga da smo mi od čini mi se 70 zakona koje je usvojio Zastupnički dom, desetak ih je prošlo Dom naroda, tako da i u normalnim okolnostima bilo je problema s Domom naroda i zbog toga sam bio malo skeptik zbog funkcionisanja cijelog Paralmenta. Zastupnički dom nije problem, ali se nadam da će evo s obzirom na ozbiljnost situacije izdići se iznad nekih politikantskih interesa i donositi odluke u interesu građana FBiH - govori Zaimović.

Omogućiti Parlamentu da donosi odluke bez rizika 

Upitali smo Zaimovića u kom pravcu bi se mijenjali poslovnici.

- Poslovnik se mijenja u tom smislu da mi možemo raditi, a da se fizički ne sastajemo, elektronski, a da možemo donositi puno važne odluke bez fizičkog prisustva jer evo očekuje se i daljnja eskalacija ove pandemije a nadam se da ona neće biti na nivou onih zemalja koje su trenutno u velikim problemima, ali svakako trebamo omogućiti Parlamentu da donosi odluke a da ne rizikujemo život građana. Parlament nam je potreban zbog pomoći pricrednicima, rebalansa budžeta - rekao je Zaimović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.